Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jedni dostávajú hodnosti za služby vlasti, iní za zásluhy
Zdielať na

Jedni dostávajú hodnosti za služby vlasti, iní za zásluhy

BRATISLAVA / Kým niektorí si svoje hodnosti počas služby vlasti museli vyslovene vydrieť, sú aj takí, ktorí ich dostali za iné zásluhy. Reč je o predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi a premiérovi Robertovi Ficovi, ktorých vo výslužbe mimoriadne povýšili ich dnešní podriadení. Informáciu priniesol DenníkN.

Predseda parlamentu Andrej Danko absolvoval vojenskú službu ešte v 90. rokoch na ministerstve obrany v kancelárii vtedajšieho ministra Jána Siteka. Vojenskú základnú službu skončil s hodnosťou desiatnik. Dnes je z neho kapitán. To tejto hodnosti ho mimoriadne povýšil súčasný minister obrany Peter Gajdoš. 

"Bolo to v rámci slávnostného dňa Ozbrojených síl Slovenskej republiky 23. výročia v Brezovej pod Bradlom. Kedy je ideálnejšie povýšiť takéhoto funkcionára národnej rady, ktorý robí všetko pre ozbrojené sily? Skutočne ideálna príležitosť. Vidíme v tom papalášstvo? Ja skutočne nie," vysvetlil minister Gajdoš. 

Povýšenie sa dostalo aj premiérovi

Andrej Danko ale nie je jediný politik, ktorého mimoriadne povýšili. Aj premiérovi Robertovi Ficovi sa dostalo takéhoto ocenenia od bývalého ministra obrany Martina Glváča. 

Podľa bezpečnostného experta Jaroslava Naďa takéto oceňovania v štátoch, ktoré sú členmi Severoatlantickej aliancie, nie sú štandardnými. "Nepamätám si, že by som počul o tom, aby bol politik, ktorý stále žije a je aktívny v politike, mimoriadne povyšovaný v zálohe. Je to ale rozhodnutie toho ministra, ktorý je vo funkcii a ako sa rozhodol, tak musí zodpovedať za svoje rozhodnutie," skonštatoval. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy