Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vo Veľkom Krtíši otvorili prvú štátnu karanténnu maštaľ na Slovensku
Zdielať na

Vo Veľkom Krtíši otvorili prvú štátnu karanténnu maštaľ na Slovensku

VEĽKÝ KRTÍŠ / Po päťročnom boji sa to konečne podarilo. Vo Veľkom Krtíši slávnostne otvorili prvú štátnu karanténnu maštaľ na Slovensku. Okrem desiatok iných problémov je takéto zariadenie potrebné aj v období šírenia nebezpečných chorôb.

"Na Slovensku je vtáčia chrípka. Keď objavíme kŕdeľ, ktorý bude potrebné izolovať, práve táto stanica nám to poskytne," povedal riaditeľ ŠVaPS Jozef Bíreš. Okrem psov, mačiek a koní, tu nájdu ochranu aj rôzne iné hospodárske zvieratá - už dnes tam nájdete ovce, kozy, alebo ošípané, ale miesto je pripravené aj pre hlodavce, hady, vtáky a zvieratá, na ktoré sme zvyknutí skôr v zoologických záhradách. 

"Sú tam priestory pre šelmy, pre hydinu, musí to spĺňať normy bezpečnosti, ale aj karantény a hygieny," vysvetľuje ministerka pôdohospodárska Gabriela Matečná. Od štvrtka teda už nie sme jediný členský štát Európskej únie, ktorý ochranu nielen spoločenských, ale aj zranených, nesprávne označených zvierat určených na mäso, alebo nelegálne pašovaných zvierat, ignoruje. V tomto sme totiž na čele rebríčka Európskych štátov. 

"Všetci dobre vieme, že Slovensko najviac zvierat vyvážaných do zahraničia. Takže prvýkrát je tu karanténna stanica, ktorú považujem za prvý krok v boji proti nelegálnym pašerákom," hovorí  štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Gabriel Csicsai.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy