Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
K novoročnému atentátu sa prihlásil Islamský štát
Zdielať na

K novoročnému atentátu sa prihlásil Islamský štát

ISTANBUL / Turecké úrady identifikovali 38 z 39 obetí novoročného útoku v istanbulskom klube. Je medzi nimi 27 cudzincov. Medzi národnosťami 38 obetí nie je žiaden občan Slovenskej republiky. K útoku sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát.

"Ako pokračovanie požehnaných operácií, ktoré Islamský štát vykonáva proti ochrancovi kríža Turecka, hrdinský vojak kalifátu zasiahol jeden z najznámejších nočných klubov, kde kresťania oslavujú svoj odpadlícky sviatok," stojí vo vyhlásení.

Medzi obeťami je jedenásť Turkov, jeden občan z Belgicka, sedem osôb pochádza zo Saudskej Arábie, po troch obetiach hlási Libanon a Irak. Tunisko, India, Maroko a Jordánsko prišli pri útoku každý o dvoch občanov. Medzi obeťami sú ďalej Kuvajťania, Kanaďania, občania Izraela, Sýrie a Ruska.

Jednu osobu sa zatiaľ nepodarilo identifikovať. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že nemá informácie, že by pri útoku zomrel alebo bol zranený slovenský občan.

​Neznámy strelec, ktorý je stále na úteku, zaútočil na Nový rok okolo pol druhej v noci miestneho času.

V klube Reina, ktorý leží v európskej časti Istanbulu, v tom čase oslavovalo príchod Nového roka približne 700 ľudí. Útočník zabil 39 z nich a ďalších 70 osôb zranil. 

Turecká polícia v tejto súvislosti zatkla ôsmich podozrivých. Samotný útočník  je zrejme stále na úteku a polícia po ňom intenzívne pátra. Identifikovali ho ako osobu pochádzajúcu zo strednej Ázie, pravdepodobne z Uzbekistanu alebo Kirgizska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy