Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Malte pristálo unesené lietadlo so 118 ľuďmi na palube
Zdielať na

Na Malte pristálo unesené lietadlo so 118 ľuďmi na palube

MALTA / Na Malte pristálo unesené lietadlo líbyjskej štátnej leteckej spoločnosti Afriqiyah Airways so 118 ľuďmi na palube. Dvojica únoscov vraj pohrozila, že stroj, ktorý mal pôvodne letieť na líbyjskej vnútroštátnej linke, odpáli. Popoludní sa únoscovia vzdali.

​Únoscovia krátko po 14tej začali prepúšťať cestujúci z líbyjského lietadla. V prvej skupine boli ženy a deti. Maltská televízia odvysielala zábery, na ktorých je vidieť, ako pasažieri schádzajú po schodoch z lietadla. Totožnosť únoscov, ani ich požiadavky podľa dostupných informácií stále nie sú známe.

Po 15tej hodine boli všetci cestujúci vonku z lietadla. Na palube zostali podľa maltského premiéra asi dvaja únoscovia a niekoľko členov posádky.

Únoscovia sa nakoniec vzdali a boli zatknutí. Ešte predtým únoscovia uviedli, že na Malte chcú požiadať o politický azyl. 

Maltský premiér Joseph Muscat na Twitteri uviedol, že "bol informovaný o potenciálnom únose lietadla z vnútroštátneho líbyjského letu, ktorý bolo presmerované na Maltu". Bezpečnostné sily sú v pohotovosti, dodal Muscat.

Jeden z únoscov vyhlásil, že je "stúpencom (bývalého líbyjského vodcu Muammara) Kaddáfího". V prípade splnenia požiadaviek je vraj ochotný prepustiť všetkých 111 pasažierov, nie však sedemčlennú posádku, napísal podľa agentúry Reuters denník Times of Malta. Požiadavky ale zatiaľ objasnené neboli.

Únos lietadla oznámil pilot riadiacej veži v líbyjskej metropole Tripolis, kde mal Airbus A320 letiaci z mesta Sabha na juhozápade Líbye pristáť. "Pilot sa veľmi snažil s lietadlom pristáť v určenej destinácii, ale únoscovia mu to nedovolili," povedal jeden z bezpečnostných predstaviteľov na letisku v Tripolise.

Vláda únos potvrdila

Líbyjská vláda únos potvrdila. Airbus A320 mal letieť na linke z mesta Sabha na juhozápade Líbye do metropoly Tripolis. Na palube bolo 118 osôb, z toho sedem členov posádky. Malý stredomorský ostrov Malta je vzdialený asi 500 kilometrov severne od líbyjského pobrežia, napísala agentúra Reuters.

Líbya sa prepadla do chaosu po páde režimu dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího, ktorého zvrhla ľudová revolúcia na začiatku roku 2011. Na základe rokovaní rôznych frakcií sprostredkovaných OSN vznikla na začiatku roka vláda národnej jednoty, ktorá však stále nemá pod kontrolou celú krajinu. Niektoré regióny sú pod kontrolou rôznych ozbrojených milícií vrátane radikálnej organizácie Islamský štát.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy