Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obama a Putin zablahoželali pápežovi Františkovi k 80. narodeninám
Zdielať na

Obama a Putin zablahoželali pápežovi Františkovi k 80. narodeninám

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal pápežovi Františkovi k 80. narodeninám.

Vladimir Putin poprial pápežovi všetko najlepšie k 80. narodeninám. Taktiež vyzdvihol jeho obrovský osobný vklad do vzťahov medzi Ruskom a Vatikánom, ktoré sa zvýšili na kvalitatívne novú úroveň.

"Ruský prezident a pápež si vymenili názory na otázky súvisiace s ochranou kresťanov v oblastiach regionálnych konfliktov a s významom konštruktívneho medzináboženského dialógu, aby sa zachovali morálne základy vo svetových záležitostiach," uviedol Kremeľ.

Gratuloval aj Obama

Narodeninové blahoželanie poslal pápežovi aj odchádzajúci americký prezident Barack Obama. Hlave katolíckej cirkvi zároveň poďakoval za pomoc pri sprostredkovaní historického zblíženia USA a Kuby.

Prvým pápežom

František je prvým mimoeurópskym pápežom po viac ako tisícročí a vôbec prvý pápež z amerického kontinentu. V poradí 266. pápežom sa Argentínčan Jorge Mario Bergoglio, ako znie jeho občianske meno, stal 13. marca 2013.

Vystriedal Benedikta XVI.

Na svätopeterskom stolci vystriedal Benedikta XVI. a prijal meno František na počesť sv. Františka z Assisi. Je zároveň prvým pápežom pochádzajúcim z rádu jezuitov. Predtým slúžil ako kardinál v rodnom Buenos Aires.

Predstavuje kompromis

Pápež František predstavuje kompromis medzi ľavicovou teológiou oslobodenia populárnou v Latinskej Amerike a tradicionalizmom jezuitského rádu. Je známy aj svojou kritikou kapitalizmu - globálneho ekonomického systému.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy