Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Študenti sú nespokojní, pre jeden podpis sa nemôžu realizovať
Zdielať na

Študenti sú nespokojní, pre jeden podpis sa nemôžu realizovať

BRATISLAVA / V študentských radoch to vrie. Program "Erasmus plus", ktorý by mal mladým ľuďom umožniť cestovať a zdokonaľovať sa v cudzom jazyku, je nečinný. Stovky študentov čakajúcich na schválenie svojich projektov už odmietajú len čakať a ministerstvo školstva vyzývajú, aby začalo konať.

Jozef je vysokoškolským študentom a tiež absolventom programu Erasmus plus. Jazykový pobyt v zahraničí ho inšpiroval k vytvoreniu vlastného projektu. Po minulé roky so schválením problémy neboli. Tie sa vyskytli až teraz.

"Nerozumiem tomu. Sme z toho veľmi sklamaní. Komisia stále nerozhodla a už v januári by sa ten projekt mal začať. Už v októbri mali vyhlásiť, ktoré projekty schvália a nič," hovorí.

Jednoduché vysvetlenie

Vysvetlenie, prečo stovky projektov so schválením už mesiace meškajú, je pritom veľmi jednoduché.

Iuventa nemala riaditeľa. Zmenilo sa to až po medializácii. "Dočasne bol vymenovaný za generálneho riaditeľa Tibor Škrabský. Riaditeľom zostane až do vymenovania iného riaditeľa, teda kým sa neukončia výberové konania. Najneskôr do konca júla," informovala hovorkyňa rezortu školstva Eva Koprena.

Vymenovanie dočasného riaditeľa ale podľa študentov nie je uspokojivé riešenie. Od roku 2014 si na riaditeľskú stoličku sadli už štyria ľudia a každého z nich počas niekoľkých mesiacov pôsobenia prepustili. Následne zamestnali nových ľudí, ktorí sa s projektami zoznamujú a až potom pracujú. "Každý z poverených riaditeľov riadi organizáciu podľa vlastných rozhodnutí," obhajuje konanie Koprena.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy