Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Bolívia odobrala licenciu spoločnosti LaMia, ktorej lietadlo spadlo
Zdielať na

Bolívia odobrala licenciu spoločnosti LaMia, ktorej lietadlo spadlo

BOGOTA / Bolívijské letecké úrady odobrali licenciu leteckej spoločnosti LaMia, ktorej lietadlo sa v piatok zrútilo so 77 ľuďmi v Kolumbii. Nešťastie neprežilo 71 z nich. Podľa doterajších poznatkov mohol byť príčinou nedostatok paliva.

Zrútené lietadlo Avro RJ85 bolo podľa stanice BBC jediným funkčným strojom aeroliniek a sčasti bolo vo vlastníctve pilota. Spoločnosť LaMia založili vlani. Vlastní tri lietadlá, ale dve z nich sú práve v oprave. Pilot pred pádom žiadal neďaleko Medellínu o povolenie k pristátiu, pretože nemal palivo a stroj mal výpadok elektriny. 

Na trase z Bolívie bolo niekoľko možností k dotankovaniu. Podľa brazílskeho denníka O Globo pilot nemohol tankovať v Cobiji na brazílsko-bolívijskej hranici, pretože tam pre oneskorený štart dorazil príliš neskoro a toto letisko počas noci nie je v prevádzke. Ďalšou možnosťou bola Bogota, ale pilot ju minul a zamieril rovno do Medellínu. 

Rozhodnutie pilota

Zástupca spoločnosti LaMia Gustavo Vargas povedal, že rozhodnutie urobil pilot. "Myslel si, že mu palivo stačí," povedal. Keď sa stroj priblížil k Medellínu, požiadal pilot o povolenie k mimoriadnemu pristátiu, ale formálne tiesňové volanie nevyslal. 

​Podľa neoficiálnych správ z letiska v bolívijskom Santa Cruz, z ktorého lietadlo štartovalo, je zadokumentované, že v stroji spoločnosti LaMia nie je dosť paliva na celú trasu, ktorá merala vyše 2 900 kilometrov. 

Trinásť minút krúženia

Skrinky s informáciami o lete pošlú do Británie, kde bolo lietadlo vyrobené. Nezodpovedané zostáva, prečo lietadlo nemalo natankovanú palivovú rezervu aspoň na pol hodiny, ako predpokladajú predpisy. Vylúčené nie je, že ju malo, ale že palivo odniekiaľ unikalo.

​Na pristátie navyše dostal prednosť iný stroj, ktorý mal tiež problémy, zatiaľčo lietadlo spoločnosti LaMia dostalo pokyn krúžiť a počkať. Nie je jasné, či posádka jasne vysvetlila, v ako naliehavej situácii sa nachádza. Podľa údajov z radaru lietadlo krúžilo vo vzduchu 13 minút vo vzdialenosti asi troch alebo štyroch minút od letiska. 

Na palube bol brazílsky futbalový tím Chapecoense, z ktorého prežili tri osoby. Ďalšími preživšími sú dvaja členovia posádky a jeden novinár. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy