Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Farár Gombita dobehol z Košíc až do Ríma, prijal ho pápež
Zdielať na

Farár Gombita dobehol z Košíc až do Ríma, prijal ho pápež

VATIKÁN / Presne 1 503 km na trase z Košic do Vatikánu. Toľko ubehol kňaz Peter Gombita, aby sa stretol s pápežom Františkom. Celých 50 dní behu mu spoločnosť robil jeho nalepší priateľ, sučka Sára. Týmto nadľudským výkonom sa kňaz Gombita rozhodol pomôcť bezdomovcom, o ktorých sa celé roky stará. Pripojiť sa na k nemu na trati a tým podporiť celú myšlienku mohol každý. Na posledných siedmich kilometroch na ceste do Vatikánu bežal aj bežecký tím našej televízie - TV JOJ Running team.

Dážď, vietor, slnko, tma, na dlhej trase mu v každej chvíli robila spoločnosť jeho verná sučka Sára. Vpred hnal otca Gombitu jasný cieľ, pomôcť ľuďom bez domova, o ktorých sa celé roky stará, a to priamo na audiencii u Pápeža Františka.

Farár chcel týmto behom pomôcť bezdomovcom, o ktorých sa roky stará a pomáha sa im postaviť na vlastné nohy. "Mám rád život, keď sa čosi deje. Nielen rozprávať, ale pretavovať to do praxe," vysvetlil Peter Gombita v októbri po košickom maratóne. "My mu ďakujeme. Neviem si predstaviť, ako by to vyzeralo, keby tu nebol," chvália ho ľudia bez domova.

Na audiencii u pápeža boli aj bezdomovci z 22 krajín, medzi nimi aj Slováci. Pápež ich vyzval, aby sa nevzdávali, nestrácali nádej a pozval ich všetkých na obed. 

Posledných sedem kilometrov na behu do Vatikánu sprevádzal otca Gombitu aj TV JOJ Running Team. Jeho súčasťou je bežkyňa Nikola Čorbová. Tú práve pokrstil Peter Gombita. V piatok sa stretli po 26 rokoch. Keď dobehol, venovala mu jednu zo svojich najcennejších medailí. 

TV JOJ

​Poprosil o odpustenie

Pápež František na piatkovej audiencii poprosil ľudí bez domova, aby odpustili všetkým kresťanom, ktorí sa od nich odvrátili namiesto toho, aby im ponúkli pomoc. Jeho vyjadrenie odznelo na pápežom organizovanom celoeurópskom stretnutí bezdomovcov vo Vatikáne.

Vo vatikánskej aule Pavla VI. sa zhromaždilo približne 4 000 ľudí pochádzajúcich z 22 krajín, ktorí buď nemajú strechu nad hlavou, alebo žili na ulici v minulosti, informovala agentúra AP.
"Prosím o odpustenie" v mene kresťanov, ktorí "sa v konfrontácii s chudobou alebo človekom v núdzi odvrátili inam," povedal pápež.

Viacerí z bezdomovcov vyrozprávali svoje neľahké životné príbehy. František ich pochválil za to, že sa im napriek ťažkostiam podarilo zachovať si dôstojnosť.

Stretnutie vo Vatikáne bolo jednou z posledných udalostí končiaceho sa Svätého roku milosrdenstva, ktorý si pripomína katolícka cirkev. Zároveň sa uskutočnilo v deň, v ktorý si cirkev pripomína pamiatku svätého Martina z Tours. Tento svätec podľa legendy rozrezal mečom svoj plášť a polovicu z neho dal žobrákovi.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy