Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zemetrasenie neprežilo viacero ľudí
Zdielať na

Zemetrasenie neprežilo viacero ľudí

NOVÝ ZÉLAND / Po silnom nedeľňajšom zemetNový Zéland - zemetrasenierasení, pri ktorom zomreli najmenej dvaja ľudia, postihli Nový Zéland ďalšie otrasy o sile 6,2 stupňa. Zasiahli predovšetkým východné pobrežie menej obývaného Južného ostrova v okolí mesta Christchurch. Poškodené sú desiatky domov nielen priamo v tejto oblasti, ale i vo Wellingtone. Škody podľa premiéra Johna Keya presiahnu niekoľko miliárd novozélandských dolárov.

Záchranárom sa z trosiek domov podarilo vytiahnuť už radu ľudí vrátane storočnej ženy v prístavnom meste Kaikoura. Jej mladší príbuzný takéto šťastie nemal. Druhý človek zomrel na infarkt. 

Úrady sa obávajú, že treťou obeťou sa môže stať vodič kamiónu, ktorý je podľa všetkého i so svojím vozidlom zasypaný na pobrežnej diaľnici pri Kaikoure. Toto turistické centrum severne od Christchurch bolo mestom, ktoré vôbec najviac zasiahol najsilnejší nedeľňajší otraso sile 7,8 stupňa. 

Premiér Key, ktorý si z vrtuľníku pozrel poničenú oblasť, odhadol obnovu budov a infraštruktúry na najmenej niekoľko miliárd novozélandských dolárov. "Je to úplná devastácia, budú tio mesiace práce," povedal pre agentúru Reuters. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy