Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Donald Trump dorazil do Bieleho domu, stretol sa s Barackom Obamom
Zdielať na

Donald Trump dorazil do Bieleho domu, stretol sa s Barackom Obamom

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Dosluhujúci demokratický prezident Spojených štátov Barack Obama vo štvrtok prijal svojho republikánskeho nástupcu Donalda Trumpa v Bielom dome. Trumpa sprevádza manželka Melania, ktorá sa ale súkromne zišla s Obamovou manželkou Michelle.

Donald Trump z New Yorku priletel na letisko Ronalda Reagana, odkiaľ jeho kolóna zamierila do centra Washingtonu. Obama s Trumpom rokujú v Ovalnej pracovni, ktorá je ikonickým srdcom Bieleho domu i prezidentskej moci. 

Chvály a uznania

Chválou na stretnutie v Ovalnej pracovni, ktorá je ikonickým srdcom Bieleho domu i prezidentskej moci, Trump nešetril. Stretnutie označil za poctu a novinárom povedal, že pôvodne malo byť ich rokovanie krátke, ale pretiahlo sa na 90 minút. 

"Je to veľmi dobrý chlapík," povedal víťaz volieb na adresu demokratického prezidenta Baracka Obamu. Počas kampane sa pritom obaja politici vzájomne ostro kritizovali. Trump Obamu označil za najhoršieho prezidenta, Obama Trumpa zase označoval za nekvalifikovaného pre najvyšší úrad v krajine. 

Trump ale vo štvrtok povedal, že sa teší na mnohé ďalšie budúce stretnutia s Obamom. naznačil tiež, že sa na Obamu obráti aj so žiadosťou o radu, ako vládnuť. 

Úspechy

Obama povedal, že s Trumpom hovorili o zahraničných i domácich témach. Realitný magnát dodal, že mu Obama vysvetlil niektoré úskalia a že hovoril aj "o naozaj skvelých veciach, ktoré dosiahol"

Obama v stredu povedal, že jeho odlišné názory s Trumpovými nie sú žiadnym tajomstvom. "Nebude to jednoduché stretnutie," povedal prezidentov hovorca Josh Earnest. 

Obama ale prisľúbil, že Trumpovi poskytne rovnako vysokú úroveň profesionálnej zdvorilosti, akej sa mu dostalo od republikánskeho prezidenta Georga Busha mladšieho pred ôsmimi rokmi, keď od neho preberal moc. 

Smer Kapitol

Štvrtkové historické stretnutie sa odohrávalo za zatvorenými dverami bez prítomnosti médií.  

​Z Bieleho domu odíde Trump do Kapitolu, kde sa stretne s predsedom Snemovne reprezentantov Paulom Tyanom a šéfom republikánskej väčšiny v Senáte Mitchom McConnellom. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy