Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
USA: Hackerov riadila ruská vláda, chce ovplyvniť americké voľby
Zdielať na

USA: Hackerov riadila ruská vláda, chce ovplyvniť americké voľby

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Americká vláda obvinila Rusko zo zodpovednosti za hackerské útoky na servery Demokratickej strany a z pokusov ovplyvniť americké prezidentské voľby. Obvinenia obsahujú spoločné vyhlásenie ministerstva vnútornej bezpečnosti a riaditeľa spravodajských služieb USA Jamesa Clappera. Rusko vzápätí označilo obvinenia za nezmyselné.

Americká vláda obvinila Moskvu, že stojí v pozadí nedávnych kybernetických útokov na organizácie spojené s Demokratickou stranou s cieľom ovplyvniť výsledok novembrových prezidentských volieb v USA. 

"Americká spravodajská komunita je presvedčená, že ruská vláda riadila nedávne kybernetické útoky na emaily amerických občanov a inštitúcií, vrátane amerických politických organizácií," píše sa v spoločnom vyhlásení ministerstva pre vnútornú bezpečnosť a tajných služieb.

Odhalenie hackerov

Hackeri napríklad v lete odhalili, že vedenie demokratov uprednostňovalo v straníckych primárkach terajšiu kandidátku na prezidentku Hillary Clintonovú pred jej rivalom Berniem Sandersom. Korešpondenciu následne zverejnili na WikiLeaks tesne pred nominačným zjazdom Demokratickej strany. Odhalenia pridali na váhe dovtedajším Sandersovým sťažnostiam, že systém bol voči nemu nespravodlivo nastavený.

Podľa vyhlásenia ministerstva pre vnútornú bezpečnosť a tajných služieb sa "na základe rozsahu a citlivosti týchto snáh" dá usudzovať, že len vysokopostavení vládni predstavitelia Ruska mohli nariadiť takéto útoky. Podľa Washingtonu Rusko viackrát použilo podobné metódy na ovplyvňovanie verejnej mienky v Európe a Ázii.

Reakcia Ruska

Technickú stránku hlasovania v USA však podľa úradov nemožno narušiť prostredníctvom kybernetického útoku, keďže voľby sa konajú decentralizovane a hlasovacie prístroje nie sú pripojené na internet.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil podľa agentúry Interfax obvinenia zo strany USA za nezmyselné. "Toto je zase nejaký nezmysel. Naše webové stránky registrujú deň čo deň desaťtisíce hackerských útokov," povedal Peskov.

Biely dom doteraz Moskvu za hackerské útoky nekritizoval, aj keď z pokusov o ovplyvnenie amerických prezidentských volieb obvinila Rusko skupina vplyvných amerických kongresmanov. Rusko sa k žiadnym podobným aktivitám nehlási a podiel na nich odmieta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy