Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Barack Obama odriekol stretnutie s hlavou Filipín, ktorá ho vulgárne urazila
Zdielať na

Barack Obama odriekol stretnutie s hlavou Filipín, ktorá ho vulgárne urazila

VIENTIANE / Americký prezident Barack Obama zrušil stretnutie s filipínksym prezidentom Rodrigom Dutertom. Urobil tak potom, čo Duterte v súvislosti s americkou hlavou štátu použil v tagalštine výraz "putang ina", čo možno preložiť ako "sku*vysyn". Duterte neskôr podľa agentúry AP svoje slová oľutoval. O odrieknutí stretnutia informoval hovorca Bieleho domu Ned Price.

Vulgaritu použil Duterte v odpovedi na otáku novinára, ktorý sa pýtal, ako prezident plánuje Obamovi vysvetliť súčasné záťahy proti drogovým priekupníkom, pri ktorých na Filipínach zabili vyše 2 000 podozrivých. Duterte záťah proti drogám začal po nástupe do funkcie 30. júna. 

"Som prezidentom suverénneho štátu, už dlho nie sme kolóniou. Nemám žiadneho pána s výnimkou filipínskeho ľudu, skrátka nikoho. Treba zachovať rešpekt, nie len páliť otáku za otázkou. Putang ina, tu vám prisahám," povedal Duterte, ktorý v odpovedi použil frázu v jednom z najrozšírenejších jazykov Filipín. "Kto je, aby som sa mu musel zodpovedať," dodal s tým, že Filipínam sa od Washingtonu stále ešte nedostalo ospravdlnenia za zločiny spáchané počas americkej kolonizácie. 

Vulgarizmy

Agentúra AP pripomenula, že Duterte je nevyberaným slovníkom známy a vulgarity sa vo vysokej funkcii nebojí používať. Už predtým adresoval nadávky napríklad pápežovi či generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi. 

Teraz Duterteho klianie očividne mrzí, hoci vyjadrenie ľútosti podľa AP znaky ospraveldnenia nenesie. Vo vyhlásení, ktoré prečítal jeho hovorca, filipínsky prezident uvádza, že jeho silný výraz na isté otázky novinára vyvolalo znepokojenie. "Tiež ľutujeme, že to vyznelo ako osobný útok na prezidenta USA," uvádza vo vyhlásení Duterte a zároveň tvrdí, že stretnutie sa rozhodli odložiť obe strany. 

Iné stretnutie

Podľa Bieleho domu sa miesto s Dutertom plánuje Obama teraz stretnúť s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje. Na programe rokovania majú byť odpovede na posledné testy severokórejských balistických rakiet. 

Filipíny sú dôležitým spojnecom USA v spore s Čínou o Juhočínske more, v ktorom Washington obviňuje Peking z militarizácie dôležitej globálnej obchodnej cesty a ohrozovanie slobody pohybu na mori a vo vzduchu. Čína toto odmieta a naopak vyčíta Spojeným štátom, že zbytočne stupňujú napätie. 

​Čína si robí rozsiahle územné nároky v Juhočínskom mori, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. Podobné nároky na určité oblasti si robí aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy