Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Barackovi Obamovi nepristavili na letisku v Číne schodíky. Agenti sa pohádali
Zdielať na

Barackovi Obamovi nepristavili na letisku v Číne schodíky. Agenti sa pohádali

Zdroj: SITA

CHANG ČOU / Uvítací ceremoniál pre amerického prezidenta Baracka Obamu na letisku v čínskom meste Chang-čou poznamenalo hneď niekoľko nepríjemných incidentov. Vedenie letiska nenechalo pre hlavu USA pristaviť príslušné schodíky, aby mohla zo svojho špeciálu zísť na červený koberec, a na ploche vypukla hlasná hádka medzi členkou americkej delegácie a čínskym bezpečnostným agentom.

Barack Obama prišiel do východnej Číny v sobotu na summit skupiny najväčších svetových ekonomík G20, ktorý sa začal v nedeľu. V sobotu rokoval šéf Bieleho domu so svojím čínskym proťajškom. 

Po prílete do Chang-čou bol Obama nútený vyjsť z lietadla po schodíkoch nepríliš často používaných východom na bruchu Air Force One. Na ploche potom vypukla hádka medzi členkou Obamovej delegácie a čínskym agentom, ktorý sa napriek zvykom pokúsil s poukazom na bezpečnostné dôvody vyhnať z prezidentovej blízkosti amerických novinárov. Keď mu úradníčka povedala, že Američania v tomto prípade trvajú na svojich pravidlách, začal muž kričať "Toto je naša krajina! Toto je naše letisko!". 

Agenti v akcii

Agent sa tiež pokúsil zabrániť poradkyni prezidenta pre otázky národnej bezpečnosti Susan Rice, aby sa k svojmu šéfovi pridala. Zasiahnuť museli americkí agenti. 

​Sám Obama, ktorý hádku podľa amerických médií nevidel, ale v nedeľu vyhlásil, že si nemyslí, že by problémy s tlačou na letisku odrážali problémy v americko-čínskych vzťahoch. Podobné napätie podľa neho nastáva vždy, keď Biely dom vyjednáva, koľko amerických novinárov bude môcť sprevádzať prezidenta a zahraničného vodcu. Biely dom sa nebude ospravedlňovať za to, že podporuje prístup tlače, dodal Obama. "Nezanechávame naše hodnoty a ideály za sebou, keď tieto cesty podnikáme," povedal. Význam incidentu ale nechce preceňovať. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy