Jasno
14°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Obama vetoval zákon umožňujúci žalovať Saudskú Arábiu za 11. september
Zdielať na
Zahraničie

Obama vetoval zákon umožňujúci žalovať Saudskú Arábiu za 11. september

Zdroj: Profimedia

WASHINGTON / Americký prezident Barack Obama vetoval zákon umožňujúci pozostalým po obetiach útokov z 11. septembra 2001 žalovať vládu Saudskej Arábie. Kongres teraz môže zvrátiť veto dvojtretinovou väčšinou, čo sa ale od Obamovho nástupu do najvyššieho úradu v roku 2009 ešte nestalo.

Prezident Barack Obama svoje rozhodnutie zdôvodnil obavami o národnú bezpečnosť, zákon by vraj mohol poškodiť spoluprácu so zahraničnými spojencami v boji proti terorizmu a v iných otázkach. Nepochybne by ochladli vzťahy medzi USA a Saudskou Arábiou, ktorá je kľúčovým americkým spojencom na Blízkom východe. 

Zákon o uplatnení spravodlivosti voči sponzorom terorizmu ( (Justice Against Sponsors of Terrorism Act, JASTA) by sa podľa Obamu mohol obrátiť proti USA. Pokiaľ budú môcť Američania žalovať Saudskú Arábiu, potom by mohli občania iných krajín urobiť to isté Spojeným štátom, domnieva sa Biely dom.  

Podiel na útokoch odmietajú

Zákon, ktorý začiatkom mesiaca schválila Snemovňa reprezentantov a už v máji Senát, má umožniť žalovať saudskú vládu na americkom federálnom súde. Rijád akýkoľvek podiel na útokoch, či financovaní teroristov odmieta a proti zákonu sa v minulosti dôrazne ohradil. 

Samovražedné atentáty na USA z 11. septembra 2001, pri ktorých zomrelo takmer tri tisíc ľudí, urobilo devätnásť teroristov arabského pôvodu, pätnásť z nich bolo občanmi Saudskej Arábie.

Kongres môže prezidentské veto zvrátiť. V oboch komorách by ale zákon museli podportiť najmenej dve tretiny poslancov a senátorov. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy