Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hurikán Matthew dorazil na Floridu. Zomreli štyria ľudia a milión evakuovali
Zdielať na

Hurikán Matthew dorazil na Floridu. Zomreli štyria ľudia a milión evakuovali

MIAMI / Hurikán Matthew, ktorý si na Haiti vyžiadal najmenej 877 obetí, postupuje pozdĺž amerického štátu Georgia a blíži sa k Južnej Karolíne. Jeho intenzita síce ďalej slabne, ale meteorológovia naďalej varujú pred silným vetrom a povodňami.

Na Floride za sebou hurikán zanechal poničené domy, zaplavené ulice a tiež štyroch mŕtvych. Asi 1,5 milióna ľudí postihol v štátoch Florida, Georgia a Južná Karolína výpadok elektriny. Floridu hurikán nezasiahol priamo, priniesol však záplavy a vietor s rýchlosťou až 195 kilometrov za hodinu. Dvaja ľudia podľa miestnych úradov zomreli potom, ako ich zavalili padajúce stromy a starší pár sa udusil v garáži, kam sa schoval pred búrkou.

Búrka poškodila pobrežnú diaľnicu A1A severne od Daytona Beach. V tomto pobrežnom meste boli zaplavené obľúbené pláže, niekoľkým domom vietor odniesol časti striech. "Znelo to, ako by sa prehnalo prúdové lietadlo. Mal som naozaj strach," povedal 51-ročný mechanik Robert Walker, ktorému odfúkol vietor na dome strechu. V oblasti floridského pobrežného mesta Jacksonville evakuovali pol milióna ľudí, rovnaký počet musel opustiť svoje domovy v pobrežných oblastiach v susednej Georgii.

sita

Obnovujú lety

Od stredy do Piatka aerolinky v oblasti zrušili 5 000 letov. V sobotu sa v Miami a na ďalších letiskách na juhu Floridy pokúšajú obnoviť letovú prevádzku. Energetické spoločnosti sľúbili, že dodávky elektrickej energie na Floride budú takmer úplne obnovené do nedele.

Podľa amerického Národného centra pre hurikány, aktuálne sila vetru dosahuje 165 kilometrov za hodinu. Do Južnej Karolíny by mal hurikán doraziť v sobotu ráno miestneho času (popoludní SELČ), v sobotu večer miestneho času je očakávaný v Severnej Karolíne.

Stav núdze

Pre Floridu, Georgiu, Južnú a Severnú Karolínu vyhlásil americký prezident Barack Obama stav núdze, čo umožňuje okrem iného rýchlejšie čerpať pomoc z federálnych zdrojov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy