Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kukláči zatkli väzňa Ľubomíra Behana, našli ho pod podlahou v spodnej bielizni
Zdielať na

Kukláči zatkli väzňa Ľubomíra Behana, našli ho pod podlahou v spodnej bielizni

LEOPOLDOV / Ľubomíra Behana, ktorý ušiel z leopoldovskej väznice chytila polícia v noci z piatka na sobotu o pol štvrtej. Podľa informácií televízie JOJ sa mal ukrývať u svojho otca v obci Ostrov v okrese Piešťany na povale. Dvadsaťštyri ročný Behan ušiel z Leopoldova 2. júna. Zbor väzenskej a justičnej stráže pre televíziu JOJ potvrdil, že Behan je už naspäť vo väzení v Leopoldove.

Ľubomír Behan, ktorý ušiel z leopoldovskej väznice je opäť za mrežami. Policajtom sa ho podarilo chytiť v noci z piatka na sobotu v obci Ostrov pri Piešťanoch o 3:35 ráno. Ľubomír Behan sa ukrýval v dome svojho otca na povale, na úteku bol od júna. Behana policajti v sobotu o 5:45 odviezli do leopoldovskej väznice.

"Dňa 8.10.2016 o 3:35 hod bol aj na základe opreratívnych informácií Zboru väzenskej a justičnej stráže zadržaný príslušníkmi Policajného zboru odsúdený Ľubomír B., ktorý sa dňa 2.6.2016 vzdialil z pracoviska mimo ústavu. Následne bol o 5:45 hod dodaný do ústavu Leopoldov. Po vykonaní dôkladnej osobnej prehliadky a ďalších úkonoch  bol odsúdený umiestnený do oddielu s bezpečnostným režimom. Zároveň boli voči jeho osobe zo strany ústavu prijaté primerané bezpečnostné opatrenia," uviedol pre televíziu JOJ Adrián Baláž zo Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Priebeh zásahu

Policajti počas vyšetrovania získali informácie o možnom úkryte väzňa na úteku. Konkrétne malo ísť o rodinný dom na adrese trvalého bydliska otca hľadaného muža. Do policajnej akcie bolo zapojených viacero policajných zložiek - prezidiálni cieľoví pátrači, príslušníci národnej kriminálnej agentúry, policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trnave a psovodi Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

"V sobotu 8.10. o pol štvrtej ráno bol zúčastnenými policajtmi hľadaný Ľubomír B. zatknutý. Hľadaný Ľubomír B. sa mal v tomto čase cielene skrývať vo vopred pripravenom úkryte na povale domu, pričom na výzvy polície nereagoval. Po zatknutí bol Ľubomír B. eskortovaný na Obvodné oddelenie Policajného zboru v Piešťanoch a následne umiestnený do ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove," uviedol Martin Wäldl z oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru.

Polícia zatýka väzňa na úteku Ľubomíra Behana

Polícia SR

​Lúpež

Behan si v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove odpykával trest za lúpež s nožom v trvaní osem rokov a osem mesiacov. Už predtým bol dvakrát súdne trestaný, prvýkrát ešte ako mladistvý. Útekom z väznice si Behan priťaží. Za marenie výkonu úradného rozhodnutia mu hrozí, že si posedí vo väzení až o päť rokov dlhšie. Jeho otca môže polícia teraz obviniť z napomáhania väzňovi. Na Behana Okresný súd Piešťany vydal aj Medzinárodný a Európsky zatykač. 

​Ľubomír Behan utiekol z väznice v Leopoldove začiatkom júna. Ušiel počas väzenských prác na oprave strelnice v tesnom susedstve ústavu. V súvislosti s útekom Ľubomíra Behana začala polícia ešte v júli trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom a porušovanie dozornej služby.

Trojica dlhoročných dozorcov vzápätí po úteku väzňa prišla o prácu, podľa generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana neboli na svojich miestach a neplnili si svoje povinnosti. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská útek väzňa označila za zlyhanie jednotlivcov, nešlo podľa jej vyjadrenia o systémovú chybu.

Polícia zatýka väzňa na úteku Ľubomíra Behana

Polícia SR

​Naplánovaný útek

Verejnosť čaká odpovede na mnohé otázky. Behanovi údajne na úteku pomáhal komplic, ktorý ho odviezol na motorke. Otázkou je, ako sa skontaktovali či to, ako sa mu podarilo zmiznúť pred očami troch dozorcov. Podľa bezpečnostného analytika polícia môže pracovať s viacerými verziami.

Viaceré indície nasvedčujú tomu, že Ľubomír Behan mal útek vopred presne naplánovaný. Okamžite po jeho zmiznutí vyhlásila polícia rozsiahle pátranie. Okolité okresy prehľadávali desiatky policajtov, príslušníkov väzenskej a justičnej stráže a zo vzduchu mapoval situáciu aj vrtuľník ministerstva vnútra.

Ministerstvo spravodlivosti po Behanovom úteku začalo vlastné vyšetrovanie medzi zamestnancami väzenskej a justičnej stráže. Šetrením sa preverovalo zabezpečenie priestorov, vyhodnocovali sa kamerové záznamy, zadokumentované boli výpovede všetkých zainteresovaných a, samozrejme, preveroval sa aj postup príslušníkov zboru, či bol v súlade s predpismi," uviedol ešte v júni pre televíziu JOJ hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy