Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Behan sa dostal do Leopoldova za tridsaťeurovú lúpež
Zdielať na
Krimi

Behan sa dostal do Leopoldova za tridsaťeurovú lúpež

PIEŠŤANY / Odsúdený Ľubomír Behan, ktorého po štyroch mesiacoch na úteku policajti v sobotu ráno zadržali, sa do väzenia dostal za lúpež. Okresný súd v Piešťanoch mu pred dvoma rokmi za zločin lúpeže vymeral trest odňatia slobody v trvaní osem rokov a osem mesiacov. Behan pritom od svojej obete získal len tridsať eur. Vyplýva to z rozsudku, ktorý má agentúra SITA k dispozícií.

Dvadsaťštyriročný Ľubomír Behan utiekol 2. júna počas prác na oprave strelnice v tesnom susedstve väznice. Po preverovaní rôznych operatívnych informácií a niekoľkých policajných akciách ho policajti zadržali až v sobotu 8. októbra skoro ráno v obci Ostrov pri Piešťanoch.

Ľubomír Behan sa ukrýval v dome svojho otca, na úteku bol od júna. Behana policajti v sobotu skoro ráno odviezli naspäť do leopoldovskej väznice.

Priebeh lúpeže

Podľa hovorcu ministerstva spravodlivosti Petra Bublu ho o 5:45 previezli do ústavu v Leopoldove. Po vykonaní dôkladnej osobnej prehliadky bol odsúdený umiestnený do oddielu s bezpečnostným režimom. Zároveň boli voči jeho osobe zo strany ústavu prijaté primerané bezpečnostné opatrenia.

K lúpeži, ktorá ho dostala za mreže leopoldovskej väznice, došlo vo februári 2014 v Piešťanoch. Behan vtedy po odchode z herne napadol muža, ktorého bil päsťami do hlavy a pýtal od neho peniaze. Keď ich nedostal, tak vytiahol nôž a svojej obeti ním prechádzal po predlaktí.

Prepadnutý muž so zraneniami hlavy a odlomeným zubom potom lupičovi zo strachu o život dal tridsať eur. Behan bol v tom čase v skúšobnej dobe po podmienečnom odsúdení za iný trestný čin.

Prísny trest

Za lúpež môže súd podľa Trestného zákona uložiť trest odňatia slobody v trvaní od sedem do dvanásť rokov. V prípade Behana musel súd po vyhodnotení priťažujúcich okolností a absencii poľahčujúcich okolností použiť sprísnenú sadzbu, pri ktorej je dolná hranica trestu osem rokov a osem mesiacov. Takýto trest mu aj uložil, Behan sa na pojednávaní nezúčastňoval.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská krátko po úteku väzňa označila túto udalosť za zlyhanie jednotlivcov, nešlo podľa jej vyjadrenia o systémovú chybu. Väzenskí dozorcovia, ktorí mali Behana strážiť počas prác mimo prísne stráženej väznice, podľa generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana neboli na svojich miestach a neplnili si svoje povinnosti. Prišli o prácu, obvinení zo spáchania trestného činu zatiaľ neboli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy