Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hurikán zabil stovky ľudí
Zdielať na

Hurikán zabil stovky ľudí

HAITI / Viac ako 800 obetí si vyžiadal hurikán Matthew na Haiti. Podľa agentúry Reuters, odvolávajúcej sa na miestne úrady, je mŕtvych už 842 ľudí. Ešte vo štvrtok predstavovala bilancia vyčíňania živlu v jednej z najchudobnejších krajín sveta 136 mŕtvych. Ďalší štyria ľudia prišli o život v susednej Dominikánskej republike.

Haitské úrady evidujú už 842 obetí hurikánu Matthew. Oznámila to dnes agentúra Reuters. Informácie o nových obetiach prichádzajú z odľahlých oblastí ostrova, ktoré boli doteraz pre následky hurikánu odrezané od okolitého sveta. Pentagon oznámil, že k haitským brehom vyslal na pomoc obojživelnú vojenskú loď USS Mesa Verde.


Takmer 200 mŕtvych bolo nájdených na západe Haiti, kam sa až teraz záchranári dostali. Niekoľko tamojších dedín bolo zaplavených, vo farmárskej obci Chantal zahynulo okolo 90 ľudí a desiatky ďalších sú nezvestné. Do provizórnych prístreškov sa na ostrove uchýlilo okolo 61 500 ľudí, ktorým živel zničil domovy.

Americká armáda vyslala k brehom Haiti obojživelnú transportné loď USS Mesa Verde, ktorá má pomáhať záchranárom. Podľa Pentagonu má loď na palube tri ťažké vrtuľníky, stavebnú techniku ​​a cisterny s vodou. Loď navyše dokáže denne produkovať zhruba tri hektolitre pitnej vody a je naložená zásobami potravín a hygienického materiálu. Plavidlo má tiež operačná sála s tímom chirurgov.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy