Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Diplomat KĽDR v Pekingu zmizol aj s rodinou, pravdepodobne utiekol
Zdielať na

Diplomat KĽDR v Pekingu zmizol aj s rodinou, pravdepodobne utiekol

Zdroj: Profimedia

SOUL / Vysoký severokórejský diplomat pôsobiaci na veľvyslanectve KĽDR v Pekingu sa údajne pripojil k viacerým Severokórejcom, ktorí v poslednom čase utiekli pred režimom diktátora Kim Čong-una do zahraničí. Diplomat mal v Číne na starosti zaisťovanie dodávok zdravotníckeho materiálu pre kliniku v severokórejskej metropole Pchjongjangu, ktorá sa stará o vodcu Kima a jeho rodinu.

Správu priniesla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap, ktorá sa odvoláva na "zdroje oboznámené so záležitosťami Pchjongjangu". Podľa nich vysoký severokórejský diplomat, ktorý pôsobil na ambasáde KĽDR v Pekingu, ale bol tiež úzko spätý so severokórejským ministerstvom zdravotníctva, zmizol koncom septembra aj so svojou rodinou. 

Viacero útekov činiteľov

Pokiaľ sa táto správa potvrdí, išlo by o ďalší z mnohých útekov vysokých severokórejských činiteľov za posledné mesiace. Niektorí pozorovatelia pritom tieto úteky vnímajú ako známku rastúcej nestability vedenia KĽDR. Na začiatku augusta napríklad utiekol do Južnej Kórey zástupca veľvyslanca KĽDR v Británii Tche Jong-ho. 

Juhokórejský denník Čungang ilbo naviac uviedol, že dvaja zamestnanci severokórejského veľvyslanectva v Pekingu požiadali nedávno o azyl na japonskej ambasáde v čínskej metropole. 

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga to ale podľa agentúry AFP poprel a vyhlásil, že na japonské veľvyslanectvo v Pekingu sa s takouto žiadosťou nikto neobrátil. 

Výzva na útek

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje vo svojom sobotňajšom prejave vyzvala Severokórejcov, aby v ešte väčšom počte opúšťali svoju krajinu. "Úteky pokračujú a medzi utečencami sú aj členovia severokórejskej elity, ktorí predtým režim podporovali. Ponecháme pre vás aj naďalej otvorenú cestu do našej krajiny, aby ste tu našli nádej a mohli začať žiť nový život,"  povedala. 

Od konca kórejskej vojny v roku 1953 utieklo z komunistického severu v Južnej Kórei podľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie viac než 29 000 obyvateľov, väčšina z nich pred politickým útlakom a pred hladom. Z toho 1 276 prípadov pripadá na minulý rok. Vôbec najviac Severokórejcov utieklo na juh v roku 2009. 

​Do cudziny sa dostávajú hlavne cez priepustnú hranicu s Čínou a potom sa snažia cestovať ďalej. Severná Kórea žiada, aby všetky štáty ich utečencov vracali. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy