Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Británia je proti európskej armáde, užšiu spoluprácu chce Nemecko
Zdielať na

Británia je proti európskej armáde, užšiu spoluprácu chce Nemecko

BRATISLAVA / Británia je proti vytvoreniu európskej armády či spoločného vojenského veleniu. Takýto krok by podkopával Severoatlantickú alianciu, povedal pri príležitosti neformálneho rokovania ministrov obrany členských štátov Európskej únie britský minister Michael Fallon. Podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga ale silné NATO a silná spoločná európska obrana nie sú v rozpore. Užšiu spoluprácu v obrannej a bezpečnostnej politike presadzuje okrem iného Nemecko.

"Súhlasíme s tým, že Európa musí reagovať na problémy spojené s terorizmom a migráciou. Budeme sa ale naďalej stavať proti myšlienke únijnej armády alebo proti únijnému vojenskému veleniu, čo by jednoducho Alianciu podkopávalo. NATO musí zostať základom našej obrany a obrany Európy," povedal Michael Fallon. Dodal, že podkopávanie NATO by bolo chybným spôsobom naplňovanie únijných cieľov. 

Posilnená európska spolupráca

Obavy Británie ale nezdieľa generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg, ktorý sa zúčastnil bratislavského stretnutia ministrov obrany krajín Európskej únie. "Vítam diskusiu o posilnení európskej spolupráce v oblasti obrany. Neexistuje žiadny rozpor medzi silnou európskou obranou a silným NATO. Vzájomne sa posilňujú," povedal Stoltenberg pri príchode na rokovanie. Za dôležité pritom považuje, aby sa NATO a Európska únia dopĺňali a aby nedochádzalo k zdvojovaniu činností. 

Predstavitelia NATO a Európskej únie podpísali tento rok v júli dohodu o prehĺbení spolupráce. Užšie väzby by obe inštitúcie mohli podľa skorších informácií nadviazať napríklad v oblastiach kybernetickej bezpečnosti, hybridných hrozieb alebo pri námornej spolupráci. 

Vzájomné posilnenie

Podobný názor ako generálny tajomník NATO zastáva aj šéfka únijnej diplomacie Federica Mogherini. "Posilnenie európskej obrany a partnerstva s NATO nie sú ani vo vzájomnom rozpore, ani vo vzájomnej konkurencii, ide o vzájomné posilnenie. Máme partnerstvo a chceme ho posilniť," povedala Federica Mogherini. Dodala, že súčasná debata medzi členskými krajinami sa týka posilnenia spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany bez návrhov na vytvorenie európskych ozbrojených síl. 

Ministri obrany krajín európskej dvadsaťosmičky sa na stretnutí v Bratislave podľa Federicy Mogherini dohodli, že do novembra by mal byť hotový plán implementácie európskej globálnej a bezpečnostnej stratégie v časti týkajúcej sa bezpečnosti a obrany. "Budeme sa zameriavať na konkrétne kroky, ktoré môžeme podniknúť v rámci súčasných platných únijných zmlúv," uviedla šéfka únijnej diplomacie. 

Rýchlejšia Európa

Užšiu spoluprácu krajín európskej dvadsaťosmičky by uvítala nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen. "Nejde o krok smerom k vytvoreniu európskej armády. Cieľom je zlúčiť rozdielne sily, aby sme boli schopní rýchlejšie konať. Európa je príliš pomalá, európska odpoveď na krízy prichádza niekedy s omeškaním. Potrebujeme spoločný európsky postup," povedala ministerka a ako príklad uviedla nemecko-francúzsku brigádu, ktorá podľa nej neobmedzuje suverenitu zúčastnených krajín. 

​Ursula von der Leyen odmietla názory, že by užšia spolupráca krajín Európskej únie vo vojenskej oblasti viedla k oslabeniu NATO. "Potrebujeme silnú Európu. Všetko, čo posilňuje Európu v obrane, posilňuje aj NATO," povedala ministerka. 

Prehĺbenie spolupráce armád únijných krajín presadzuje spolu s Berlínom aj Paríž. Nemecko aj Francúzsko budú po očakávanom odchode Británie z Európskej únie vojensky najsilnejšie únijné štáty. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy