Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemôžeme sa spoliehať na automatizmus vo vzťahoch, tvrdí Fico
Zdielať na

Nemôžeme sa spoliehať na automatizmus vo vzťahoch, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Dnešné spoločné zasadnutie vlád Slovenskej a Českej republiky je vyjadrením aj jazykovej a kultúrnej blízkosti a previazanosti vo všetkých oblastiach.

Zároveň je vyjadrením toho, že sme si navzájom druhými najvýznamnejšími hospodárskymi partnermi, ale aj vyjadrením "našich spoločných záujmov v regióne i Európskej únii, našich spojeneckých zväzkov v NATO, našich spoločných hodnôt, našej oddanosti princípom demokracie a právneho štátu, ochrany ľudských práv v súlade s medzinárodnými dokumentmi," uviedol to premiér Robert Fico v uvítacom príhovore pred začiatkom štvrtého spoločného rokovania vlád Slovenskej a Českej republiky.

Inšpirácia pre iné regióny

Spolupráca Slovenskej a Českej republiky sa podľa neho zakladá na stále vrelom vzťahu, ale nemôžeme sa spoliehať iba na automatizmus, ktorý bude naše vzťahy udržiavať.

"Naša schopnosť po rozdelení vybudovať novú kvalitu vzájomných vzťahov, nové a účinné spôsoby vzájomnej podpory v EÚ i v medzinárodných vzťahoch celkovo, je inšpiráciou a príkladom hodným nasledovania pre iné regióny,“ myslí si slovenský premiér.

 "Musím zdôrazniť, že sa nemôžeme spoliehať na nejaký automatizmus, ktorý bude naše vzťahy udržiavať,“ povedal ďalej Fico s tým, že v dnešnom komplikovanom svete sa navzájom stále viac potrebujeme a sme si garantmi stability.

Upevňovať vzťahy

"Je úlohou zodpovedných slovenských i českých politikov, bez ohľadu na to, aké politické tričká nosia, kultivovať a upevňovať naše vzťahy, efektívnejšie využívať ich potenciál na skvalitňovanie života občanov,“ dodal premiér s tým, že dnešné rokovanie nie je iba rutinnou položkou v politickom kalendári, ale príležitosťou posunúť naše vzťahy ďalej.

Český premiér Bohuslav Sobotka sa vo svojom prejave zameral hlavne na rozvoj dopravnej infraštruktúry. Kvalitné dopravné prepojenie považuje za zásadné, a to nielen z hľadiska hospodárskeho, podpory podnikania a investícií, ale modernizácia kľúčových dopravných vzťahov je významný krok, ktorý sa podľa Sobotku odrazí v kvalite každodenného života Slovákov aj Čechov.

Priorita je doprava

"Prioritou v oblasti cestnej dopravy je dostavba prepojenia medzi Hulínom a Púchovom, ktoré prinesie prepojenie slovenskej a českej diaľnice D1, a podporujeme tiež prepojenie ciest v Moravsko-sliezskom a Žilinskom kraji,“ pokračoval Sobotka, ktorý takisto podporuje aj modernizáciu trate z Břeclavy do Bratislavy a tiež rozvoj železničnej dopravy v celom priestore medzi Brnom, Viedňou a Bratislavou so širším napojením na Maďarsko.

Ďalšou významnou oblasťou spolupráce je energetika. V tejto otázke sme podľa Sobotku tradičnými partnermi. Výsledkom tejto dobrej spolupráce je Európske jadrové fórum, ktoré bude na budúci týždeň v Bratislave.

Spoločné riešenie migračnej krízy

Okrem toho má Sobotka záujem pokračovať so Slovenskom na spoločnom riešení migračnej krízy, ako ďalej v oblasti azylu či ochrane vonkajších hraníc a boju proti prevádzačom. "Takisto máme záujem o spoluprácu aj pri téme vnútornej bezpečnosti a prevencie terorizmu,“ dodal český premiér.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy