Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico zostáva vo funkcii, parlament dôveruje aj Kaliňákovi
Zdielať na

Fico zostáva vo funkcii, parlament dôveruje aj Kaliňákovi

BRATISLAVA / Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) zostáva vo funkcii i naďalej. Po takmer šiestich hodinách odvolávania v Národnej rade Slovenskej republiky mu poslanci nevyslovili nedôveru. Parlament dôveruje aj ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Pokus opozičných strán, odvolať premiéra Roberta Fica bol neúspešný. Za odvolanie predsedu vlády hlasovalo 36 poslancov. Ficovo zotrvanie vo funkcii podporilo 78 zákonodarcov.

Opozícia navrhovala Ficovi vysloviť nedôveru, pretože obhajoval v parlamente ministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Minister vnútra počas svojho pôsobenia podporuje boj proti daňovým podvodom, vznikla Daňová kobra, ktorá tomuto štátu zachránila takmer 90 miliónov eur na nevyplatených vratkách DPH. Ministerstvo vnútra a ministerstvo financií sa pričinili v posledných rokoch o to, aby sa na Slovensku účinnejšie bojovalo s daňovými podvodmi, prijali sa nové opatrenia a nová legislatíva, čo viedlo k zvýšeniu výberu DPH o viac ako 2,5 miliardy eur," zdôraznil Fico v júni v Národnej rade.

K hlasovaniu prišli aj Fico s Kaliňákom

Pred hlasovaním sa s kolegami v parlamente rozlúčil Daniel Lipšic, ktorý sa k 30. septembru vzdáva svojho mandátu. Zaželal krajine veľa úspechov a ospravedlnil sa všetkým, ktorých sa v minulosti mohli jeho slová dotknúť.

Poslancov po neúspešnom odvolávaní premiéra, čakalo odvolávanie ministra vnútra. Ani toho sa opozícii nepodarilo zosadiť zo stoličky. Nedôveru mu vyjadrilo štyridsať zákonodarcov. Poslanci vládnej koalície Smer-SD, Most-Híd a SNS, s výnimkou Štefana Zelníka, ktorý sa hlasovania zdržal, svojho ministra v kresle podržali. Pred hlasovaním sa do sály dostavil aj premiér Robert Fico, minister vnútra Kaliňák a ostatní členovia vlády, ktorí predtým v rokovacej miestnosti chýbali. 

Odvolávanie

Opozícia chcela odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý priznal, že v októbri 2013 kúpil od Ladislava Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver 500-tisíc eur od Tatra banky. Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Akcionárom vo firme B.A. Haus je od roku 2008 aj niekdajší minister financií a dopravy Ján Počiatek. Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur.

Keďže ministra Kaliňáka dlhodobo obhajoval premiér Fico, poslanci sa mu dnes pokúsili vysloviť nedôveru, avšak neúspešne. Zotrvanie Fica vo funkcii podporilo 78 zákonodarcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy