Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Newyorská polícia zadržala muža podozrivého z bombových útokov
Zdielať na

Newyorská polícia zadržala muža podozrivého z bombových útokov

NEW YORK / Američania sú na nohách. Potom, čo New Yorkom otriasol mohutný výbuch, pri ktorom utrpelo zranenia takmer 30 ľudí, nastala panika znovu. V štáte New Jersey totiž objavili výbušniny. Podľa polície spolu útoky zrejme súvisia.

Polícia uviedla, že riadenú detonáciu vykonali v policajnom objekte vo štvrti Bronx v nedeľu večer miestneho času. Nájdeným "zariadením" bol podľa vyjadrení policajných predstaviteľov tlakový hrniec s pripevneným mobilným telefónom. Po jeho odpálení ho preskúmajú v laboratóriu Federálneho úradu pre vyšetrovanie.

Tlakový hrniec, ku ktorému bol káblami pripojený mobil, objavili policajti ako podozrivý predmet počas prehliadky okolia dejiska explózie v manhattanskej štvrti Chelsea. 

Jedno zariadenie vybuchlo

Na železničnej stanici v meste Elizabeth v americkom štáte New Jersey zase explodovalo výbušné zariadenie skryté v batohu. 

Médiá informovali, že podozrivý balík - batoh - si v odpadkovom koši na železničnej stanici všimla dvojica okoloidúcich mužov. Privolaná polícia použila na preskúmanie balíka robota. Keď robot predmet analyzoval, došlo k výbuchu.

Zatkli podozrivého

Americké orgány zatkli po prestrelke v štáte New Jersey 28-ročného Ahmada Khana Rahamiho a umiestnili ho do väzby - niekoľko hodín po tom, čo ho identifikovali ako podozrivého v prípadoch výbušných zariadení umiestnených v New Yorku a New Jersey.

Americká polícia dala už skôr do súvislosti bombové útoky v New Yorku a New Jersey a vyhlásila, že v týchto prípadoch pátra po mužovi, ktorého chce vypočuť. Polícia zverejnila aj fotografiu 28-ročného Ahmada Khana Rahamiho a uviedla, že prípady čoraz viac vyzerajú ako teroristický čin s napojením na zahraničie. Podľa polície v New Jersey to vyplýva z informácií od amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie.

Úrady pátrali po 28-ročnom Rahamim, naturalizovanom občanovi USA z Afganistanu. Jeho posledným známym bydliskom bolo mesto Elizabeth v New Jersey, kde FBI ráno vydal príkaz na domovú prehliadku a tá sa uskutočnila. Mesto leží neďaleko New Yorku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy