Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Newyorským Manhattanom otriasla silná explózia
Zdielať na
Krimi

Newyorským Manhattanom otriasla silná explózia

NEW YORK / Najmenej 29 ľudí bolo zranených pri mohutnej explózii, ktorá v noci na nedeľu SELČ otriasla štvrťou Chelsea na Manhattane v New Yorku. Starosta New Yorku Bill de Blasio vyhlásil, že výbuch bol pravdepodobne "zámerný čin". To sa aj potvrdilo. Podľa stanice CNN išlo o teroristický útok.

Starosta povedal, že New Yorku v tomto okamihu nehrozí žiadne konkrétne nebezpečenstvo. Vysoký predstaviteľ newyorskej polície Harry Wedin na twitteri napísal, že neďaleko miesta explózie našli možné druhé výbušné zariadenie.

Televízia CNN s odvolaním sa na zdroj z bezpečnostných zložiek už skôr uviedla, že vyšetrovatelia sa na základe predbežných informácií domnievajú, že výbuch na Manhattane spôsobila nálož umiestnená v smetiaku alebo blízko neho. 

Neďaleko miesta našli policajti tlakový hrniec spojený s mobilným telefónom. S odvolaním sa na bezpečnostné zdroje o tom informovali miestne médiá. Polícia vyzvala obyvateľov v okolí podozrivého nálezu, aby sa vzdialili od okien svojich bytov.

Tlakový hrniec, ktorý bol pripojený k elektrickému zdroju a k mobilu, našli vyšetrovatelia po necelých troch hodinách niekoľko blokov ďalej od výbuchu v Chelsea. Podľa spravodajskej stanice Fox News nie je zatiaľ jasné, čo hrniec obsahuje.

Evakuovaná oblasť

Starosta New Yorku vyhlásil, že zatiaľ nevie o konkrétnej a vierohodnej hrozbe proti New Yorku zo strany nejakej teroristickej organizácie. Sobotňajšia explózia, ktorú však de Blasio označil za "zámerný čin", vyžiadala desiatky zranených.

Výbuch, ku ktorému došlo v sobotu okolo 20:30 miestneho času (dnes 2:30 SELČ), zničil podľa svedkov okolité budovy aj autá. Stovky ľudí z miesta utiekli. Na miesto sa zišlo množstvo sanitiek, hasiči a policajné autá.

Bomba v New Jersey

Polícia oblasť evakuovala a uzavrela. Varovala tiež, že motoristi musia počítať s dlhým omeškaním. Incident tiež ovplyvnil prevádzku na niektorých trasách metra.

V sobotu vybuchla podomácky zostrojená bomba v New Jersey, a síce neďaleko trate, na ktorej sa mal bežať charitatívny pretek. V čase explózie neboli pri mieste výbuchu žiadni ľudia a bomba ani nespôsobila žiadne škody. Newyorský starosta Blasio povedal, že neexistuje žiadne špecifické spojenie medzi výbuchmi v New Jersey a New Yorku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy