Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
David žije, tvrdia Japonci. Číňania ho vyhlásili za mŕtveho
Zdielať na

David žije, tvrdia Japonci. Číňania ho vyhlásili za mŕtveho

WASHINGTON/PCHJONGJANG / Severokórejskí tajní agenti uniesli mladého amerického študenta a spravili z neho svojho učiteľa angličtiny. Muž žije v Pchjongjangu, má ženu a dve deti, tvrdia japonskí novinári. Oficiálne je pritom David už dvanásť rokov mŕtvy.

Písal sa rok 2004, keď mladý bezstarostný študent David počas túry v Číne neďaleko Tibetu zmizol bez stopy. Mal 24 rokov. Jeho telo nikdy nenašli.

Veria, že žije

Čínske úrady ho aj tak prehlásili za mŕtveho. Tvrdenia japonských novinárov o tom, že David v skutočnosti žije v severokórejskom Pchjongjangu jeho rodičov vôbec nezaskočili. Celé roky totiž hovoria to isté.

"Vôbec to pre nás nebol šok. Aj my si myslíme, že David žije v Severnej Kórei," povedala matka strateného študenta Kathleen Sneddon.

Najprv podozrievali z jeho únosu Číňanov. Pred štyrmi rokmi ich ale kontaktoval Američan žijúci v juhokórejskom Soule.

"Povedal nám, že vie, kde je David. Že v Pchjongjangu učí severokórejských tajných agentov angličtinu," dodal Davidov otec Roy Sneddon.

Učí angličtinu

Netrvalo dlho a ozvali sa aj ďalší aktivisti pátrajúci po ľuďoch unesených komunistickým režimom.

"Perfektne opísali Davida. Vedeli, odkiaľ pochádza, čo robí, koľkými rečami hovorí a potvrdili, že vyučuje angličtinu v Severnej Kórei," povedala matka.

​Najväčšou túžbou Davidových rodičov je syna oslobodiť a dostať ho späť do rodnej krajiny. O pomoc už požiadali aj americkú vládu. Tá celý vývoj pozorne sleduje, oficiálne ale žiadne dôkazy, ktoré potvrdili teórie novinárov, nemá.

Rodičom prisľúbili, že naďalej budú o Davidovom živote pátrať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy