Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zaru (14) väznil Boko Haram, porodila vodcovi syna a chce sa k nemu vrátiť
Zdielať na

Zaru (14) väznil Boko Haram, porodila vodcovi syna a chce sa k nemu vrátiť

ABUJA / Takmer rok potom, čo bola zachránená zo zajatia radikálnej skupiny Boko Haram, je 16-ročná Zara John stále zamilovaná do jedného z islamistov, ktorí ju uniesli. Keď na základe testov moču a krvi, ktoré jej urobil lekár v utečeneckom tábore po jej oslobodení zistila, že je tehotná, uľavilo sa jej.

"Chcela som to dieťa porodiť, aby som mala niekoho, kto by mi nahradil jeho otca, s ktorým sa už spojiť nemôžem," povedala Zara. Je to jedno zo stoviek dievčat, ktoré uniesli radikáli z Boko Haram na severovýchode Nigérie počas sedem rokov trvajúceho povstania. Rozhodnutie o osude dieťaťa ale nebolo v jej rukách.

Dieťa si nechala

Zarin otec zomrel v roku 2010 počas povodní a tak zasiahli jej strýkovia. Niektorí z nich boli neoblomní, potomka islamistu z Boko Haram vo svojej rodine nechceli. Trvali preto na umelom prerušení tehotenstva. Iní ale nechceli dieťa trestať za zločiny jeho otca. Nakoniec vytvorili pri hlasovaní väčšinu tí, podľa ktorých si Zara dieťa mohla nechať. Syna, ktorý má teraz sedem mesiacov, dala menu Usman.

"Celá rodina dieťa privítala," povedala Zara v telefonickom rozhovore s agentúrou Reuters. "Strýko mu práve kúpil plechovku instantnej kaše," uviedla.

Zara mala 14 rokov, keď ju radikáli bojujúci za vznik Islamského štátu na severovýchode Nigérie prepadli vo februári 2014 jej dedinu Izge. Pálili domy, vraždili mužov. Ženy a deti nakladali na nákladné autá. Dvaja Zarini bratia v dobe útoku v dedine našťastie neboli.

Jej matka z preplneného nákladiaku vypadla. Snažila sa ho síce dobehnúť, pretože odvážal jej jedinú dcéru a štvorročného syna, voz smerujúci do do 22 kilometrov vzdialenej Bity ale nedobehla.

Domáce práce a náboženstvo

Okolie mesta Bita, ktoré sa nachádza neďaleko pralesu Sambisa, bolo vtedy pod kontrolou Boko Haram. "Hneď ako sme prišli, povedali nám, že sme teraz ich otroci," spomína Zara. Svoje dni trávila domácimi prácami a študovaním zásad svojho nového náboženstva - islamu.

Po dvoch mesiacoch ju ale radikáli vydali za Aliho, jedného z veliteľov Boko Haram. Zara sa potom presťahovala do jeho obydlia.

"Potom, čo som sa stala ženou veliteľa, som mala slobodu. Spala som kedy som chcela a kedy som chcela som aj vstávala," hovorí Zara. "Kúpil mi jedlo, a oblečenie, dal mi všetko, čo žena potrebuje od muža," doplnila s tým, že jej dal aj mobilný telefón so svojim číslom a na brucho jej nechal vytetovať svoje meno.

Ali ju vraj taktiež uistil, že boje čoskoro skončia a oni sa potom spolu vrátia do jeho rodného mesta Baga, kde spolu budú pokračovať v jeho živnosti - obchodovaní s rybami. Svoje rybárske živobytie vraj Ali opustil, keď nigérijská armáda zabila jeho otca a staršieho brata. Pridal sa potom k Boko Haram.

Zabíjanie civilistov

V júni 2015 zverejnila organizácia Amnesty International správu založenú na niekoľkoročnom výskume a analýzach, v ktorých nigérijskú armádu obviňuje z hrubého porušovania ľudských práv a zo zabíjania civilistov na severovýchode Nigérie bez súdneho riadenia. Vyzvala taktiež k prešetreniu správania sa vojakov, ktoré by mohlo napĺňať skutkovú podstatu vojnových zločinov.

Ali nebol doma, keď nigérijská armáda vtrhla v marci 2015 do Bity a oslobodila Zaru a desiatky ďalších žien, ktoré následne odovzdala do utečeneckého tábora v meste Yola.

Výpad na územie radikálov z Boko Haram prišiel v dobe, kedy Nigéria čelila zvýšenému tlaku spojenému so známym prípadom únosu viac než 200 žiačok školy v Chiboku na severovýchode Nigérie z apríla 2014. Prípad vzbudil medzinárodné protesty. Do kampane za záchranu dievčat #BringBackOurGirls sa zapojilo množstvo známych osobností. Dievčatá sa doteraz nenašli.

Zara a Ali si telefonovali, kým nigérijskí vojaci neprišli na to, že niektoré z dievčat sú so svojimi niekdajšími únoscami stále v spojení. Mobilné telefóny im vtedy zabavili a do doby, než sa dievčatá stretli so svojimi rodinami, ich presunuli do iného tábora.

Chce byť so svojim mužom

Zara v súčasnosti žije so svojim synom a širokou rodinou ďaleko od svojho pôvodného bydliska v Izge. Kontrolu nad jej životom znova prevzali muži z jeho príbuzenstva. Na žiadosti o rozhovor so Zarou odpovedajú oni, sledujú taktiež jej každý krok. Pokiaľ by ale bolo po jej, radšej by žila so svojim mužom v radoch Boko Haram. 

"Keby bolo po mojom, zaobstarala by som si telefónne číslo, ktoré mi dal," povedala. Ľutuje vraj, že sa ho nenaučila naspamäť. Zara ale nie je naivná a vie, že nádej sa vidieť s Alim je veľmi malá.

Namiesto toho sa chce vrátiť do školy, keď prestane kojiť Usmana a neskôr chce začať sama podnikať. "Chcem podnikať v odvetví, ktoré je vhodné pre ženu. V oblasti, pre ktorú nebudem musieť opustiť dom," povedala Zara.

Príslušníci Boko Haram vychovávali deti na boj, pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy