Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Príslušníci Boko Haram vychovávali deti na boj, našli ich skrýšu
Zdielať na

Príslušníci Boko Haram vychovávali deti na boj, našli ich skrýšu

ABUDŽA / V Kamerune našli útulok, v ktorom teroristi z nigérijskej skupiny Boko Haram pripravovali osemdesiat detí na dráhu budúcich bojovníkov. Väčšina z nich stratila kontakt s okolím a nepamätala si ani vlastné mená.

Teroristická skupina Boko Haram bojuje na severe Nigérie, svoje aktivity rozšírila aj do susedného Kamerunu, Čadu a Nigeru. O prípade informoval riaditeľ amerického Národného demokratického inštitútu Christopher Fomunyoh.

Deti o sebe nevedeli

Skupinu asi 80 detí vo veku od 5 do 18 rokov podľa neho našli policajti na základe udania. Deti boli v objekte považovanom za sídlo náboženskej školy a polícia ich previezla do sirotčinca.

Tam ich Fomunych navštívil a bol v šoku. Deti podľa jeho slov žili výhradne so svojimi dozorcami. Tí ich zoznamovali s ideológiou svätej vojny. Prestali si uvedomovať, kde sú a kto sú.

"Stratili kontakt s rodičmi, s ľuďmi z dediny," uviedol Fomunyoh. "Nie sú schopné sa vyjadriť, takže nie je možné dohľadať ich pôvod. Nedokážu povedať ani to, ako sa volajú," dodal Fomunych.

Proti západnej výuke

Organizácia Boko Haram vznikla v roku 2002 ako skupina stojaca proti západnému štýlu vzdelania. Obsiahnuté je to aj v názve organizácie, znamená západná výuka je zakázaná.

Na mestá na severe Nigérie začali príslušníci Boko Haram útočiť v roku 2009 s cieľom zriadiť tam islamský štát. Pri útokoch zahynulo asi 13 tisíc ľudí. V poslednej dobe sa násilie rozšírilo aj do okolitých krajín, ktoré proti Boko Haram zostavili spoločnú vojenskú jednotku.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy