Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Teroristi z Boko Haram zaútočili na miliónové mesto
Zdielať na

Teroristi z Boko Haram zaútočili na miliónové mesto

ABUJA / Radikáli z hnutia Boko Haram napadli miliónové mesto Maiduguri. Armáda im odpoveadla leteckými útokmi. Boje si vyžiadali desiatky obetí ako na strane radikálov tak na strane vojakov. Armáde sa ale útok podarilo odraziť.

Obyvatelia mesta sa do nedeľného rána prebudili na výbuchy a streľbu. Oblasť je ochromená, kvôli zvýšenému nebezpečenstvu sú zavreté obchody i cesty, píše Reuters.

Nigerijský denník Premium Times uviedol, že radikáli zahájili ofenzívu proti strategickému mestu už v sobotu večer. Útok údajne viedli stovky ozbrojencov.

Milícia Boko Haram ovláda rozsiahle oblasti na severovýchode Nigérie. Mestečká a dediny v okolí Maiduguri dobývajú už niekoľko mesiacov.

Pozrite si priložené video:

Stovky, možno tisíce mŕtvych

Začiatkom januára obsadili mesto Baga, kde sa nachádzala i medzinárodná vojenská základňa. Podľa úradov zahynulo približne 150 ľudí. Organizácia Amnesty International však hovorí o dvoch tisícoch.

Do zajatia sa dostalo niekoľko stovák žien a detí. Viac ako 3700 budov a obchodov boli zničených.

Hnutie sunnitských radikálov Boko Haram bojuje od roku 2009 proti nigerijskej centrálnej vláde. Požaduje zriadenie chalifátu, ktorý bude spravovaná podľa zásad islamského práva šaría.

Násilnosti sa stupňujú

Vlani spáchala táto organizácia 100 teroristických útokov, pri ktorých zahynulo tritisíc ľudí.

Pri násilnostiach pripisovaných Boko Haram za päť rokov prišlo o život 13 tisíc ľudí a podľa štatistík OSN kvôli teroristom muselo opustiť domovy viac ako 1,5 milióna osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy