Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Al-Káida zakladá novú odnož v Indii, vodca chce obnoviť chalifát
Zdielať na

Al-Káida zakladá novú odnož v Indii, vodca chce obnoviť chalifát

DUBAJ / Vodca Al-Káidy Ajman az-Zaváhirí v stredu oznámil založenie novej odnože teroristickej siete na indickom subkontinente. Cieľom je zriadenie chalifátu v Barme, Bangladéši a častiach Indie. Chcú tak oslobodiť moslimov spod "neprávosti a útlaku".

V päťdesiatpäťminútovom videu zverejnenom online az-Zaváhirí tiež zopakoval sľub vernosti lídrovi afganského Talibanu mulláhovi Umarovi.

India po oznámení vydala bezpečnostné varovanie pre viaceré svoje štáty. Už v minulosti sa krajina totiž stala terčom moslimských extrémistov. 

Protiteroristickí experti tvrdia, že starší lídri al-Káidy bojujú o nových rekrútov s Islamským štátom, ktorý priťahuje mladých nasledovníkov naprieč svetom po zriadení nového štátu v rámci iracko-sýrskych hraníc.

Konkurent Al-Káidy

Líder Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí sa sám vyhlásil za "kalifa" alebo hlavu štátu a žiada lojalitu od všetkých moslimov. Skupina sa odštiepila od Al-Káidy v roku 2013 po expanzii do Sýrie, kde al-Bagdádího nasledovníci ľudí stínajú a masovo popravujú.

Myšlienku chalifátu, teda štátneho útvaru zahrňujúceho prakticky všetky územia ovládané moslimami, oživilo pred mesiacom hnutie Islamský štát, ktoré ovláda veľké časti Sýrie a Iraku.

Po Islamskom štáte, ktorý sa stal priamym konkurentom Al-Káidy na Blízkom východe a fakticky v oblasti prevzal jej vplyv, sa nápad zapáčil i africkej islamistickej organizácii Boko Haram. Tá dlhodobo šíri teror najmä na severe Nigérie.

Líder prehovoril o plánoch, pozrite si video:

Hlavná odnož teroristickej siete Al-Káida v Iraku opäť hrozí zabitím.

wikipedia.org

Súvisiace články

Najčítanejšie správy