Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Popravili kolegu, tvrdí na zázname japonský rukojemník
Zdielať na

Popravili kolegu, tvrdí na zázname japonský rukojemník

TOKIO / Teroristi z organizácie Islamský štát pravdepodobne naplnili svoju hrozbu a popravili jedného z dvoch japonských zajatcov, za ktorých požadovali obrovské výkupné. Dokazujú to vo videu, na ktorom druhý z rukojemníkov drží fotografiu sťatého vojenského poradcu. Japonská vláda pravosť záznamu overuje, informovala televízia NHK.

Haruna Jukawa bol podľa portálu The Independent riaditeľom súkromnej vojenskej spoločnosti. Mal približne 40 rokov a do zajatia Islamského štátu padol vlani v auguste v Sýrii.

Ultimátum vypršalo

Radikáli z Islamského štátu, ktorý ovláda časť Sýrie a Iraku, v utorok zverejnili video, na ktorom žiadajú 200 miliónov dolárov ako výkupné za dvoch japonských rukojemníkov.

Japonsko v minulosti podľa tamojších médií únoscom japonských občanov niekoľkokrát zaplatilo. Tentokrát však vzhľadom na výšku požadovanej čiastky nepristúpilo.

Pozrite si priloženú reportáž Martina Mózera:

Podľa japonskej vlády vypršalo ultimátum v piatok o 18:00 SEČ.

Od tej doby sa neobjavili žiadne informácie o osudoch rukojemníkov. Matka jedného z unesených prosila radikálov o milosť pre svojho syna.

Na videu je statický záber Džoga a mužský hlas, pravdepodobne jemu patriaci, hovorí, že za Jakawovu smrť je zodpovedný japonský premiér Šinzo Abe. "Mali ste stanovenú lehotu, takže moji únoscovia konali podľa svojich slov," povedal hlas podľa CNN.

Na sociálnej sieti sa objavila fotografia zavraždeného rukojemníka,

Twitter/Rita Katz

Organizácia SITE Intel Group, ktorá sleduje aktivitu teroristov na internete, zverejnila fotografiu z videa. Podľa priaznivcov Islamského štátu sú zábery pravdivé, aj napriek tomu, že vyzerajú inak než predošlé videá vrážd rukojemníkov.

Výmenou za sestru

Únoscovia už nepožadujú peniaze, ale prepustenie Sajídy Rišaviovej, ktorú zadržiavajú v Jordánsku.

"Nechcú peniaze, takže sa nemusíte báť, že budete financovať teroristov. Rád by som znovu upozornil, aké jednoduché je zachrániť môj život. Priveďte im ich sestru z jordánskeho režimu a ja budem prepustený," hovorí hlas v angličtine.

Chcel ich dostať domov

"Nevylučujeme žiadnu možnosť a dôsledne overujeme všetky dostupné informácie," povedal námestník japonského ministra zahraničných vecí Jasuhide Nakajama. "Nevzdávame sa. Mojou úlohou je dostať oboch rukojemníkov domov a urobím všetko pre to, aby sa tak stalo," dodal.

Ministri sa kvôli videu stretli na mimoriadnom zasadnutí. Hovorca japonskej vlády považuje možné zabitie jedného z rukojemníkov za otrasné a neprijateľné.

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy