Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ján sa chcel pridať k Islamskému štátu, skončil vo väzbe
Zdielať na

Ján sa chcel pridať k Islamskému štátu, skončil vo väzbe

PRAHA / Mladý Čech chcel bojovať v radoch Islaského štátu, skončil vo väzbe. Pochádza zo Spáleného Poříčí neďaleko Plzne. Podľa susedov a známych to bol bezproblémový a tichý chlapec.

Obec Spálené Poříčí leží južne od plzne. Práve tam podľa informácií FTV Prima žil Ján S., ktorého česká polícia zatkla. Ján je prvým Čechom, ktorý chcel regrutovať k Islamskému štátu. Na začiatku roka ho chytili na tureckých hraniciach a deportovali späť do Českej republike. 

V predchádzajúcich dňoch ho navštívila polícia. "Práve mal prísť z práce a oni mali záťah," opisuje akciu suseda. 

Po obci sa horoví, že ťažkoodenci vytiahli mladíka z domu nahého a potom ho odviezli do cely policajného zaistenia. Susedia si mysleli, že nečakaný zásah sa týka drog. "Vybavujem si ho, že mal odfarbené vlasy. Ale to bolo naposledy minulý rok v lete," hovorí ďalšia suseda. Ján podľa susedov vôbec nevychádzal z domu. Vraj len sledoval televíziu a hral počítačové hry. Pokiaľ nebol v práci, nikto ho nevidel. 

Bezproblémový mladík

Jeho spolužiak ho opísal ako bezproblémového mladíka. Podľa neho bol nápadný len tým, že nebol príliš nápadný. "Celkom ma to zarazilo, že tak blízko je blázon, o ktorom človek nevie, čo urobí," hovorí Jánov spolužiak Martin. 

"Bol veľmi tichý, hral hry na počítači, ale bol v pohode," dodáva Jánov spolužiak. 

Nikto z jeho známych ani susedov na ňom nepozorovali nič podozrivé. Mal stálu prácu aj strechu nad hlavou. Aj napriek tomu sa rozhodol, že chce bojovať na strane Islamského štátu. Mladíkovi hrozí dvanásť rokov väzenia. Na súd by mal čakať vo väzbe. Proti rozhodnutiu o uvalení väzby podal sťažnosť, o ktorej by mal Krajský súd v Plzni rozhodovať koncom týždňa. 

Ján na základnej škole:

TV JOJ/FTV Prima

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy