Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kandidáti na šéfa OSN sa prvýkrát stretli vo verejnej diskusii, Lajčák chýbal
Zdielať na

Kandidáti na šéfa OSN sa prvýkrát stretli vo verejnej diskusii, Lajčák chýbal

Zdroj: ISIFA

NEW YORK / Desať z 12 kandidátov na generálneho tajomníka OSN sa v utorok predstavilo v diskusii, ktorú naživo vysielala televízia Al-Džazíra i oficiálny web OSN. Bola to prvá verejnú diskusia uchádzačov o funkciu šéfa OSN. Svetová organizácia sa tak snaží vniesť viac transparentnosti do voľby, ktorá tradične prebieha za zatvorenými dverami.

Generálneho tajomníka OSN podľa charty tejto organizácie "menuje Valné zhromaždenie na odporúčanie Bezpečnostnej rady". O šéfovi organizácie tak rozhoduje 15-členná Rada, v ktorej päť mocností so stálym členstvom (USA, Británia, Francúzsko, Rusko a Čína) má právo veta. Priebeh voľby v Rade nebude verejne známy, hoci nominujúce krajiny budú informované o tom, ako uspel ich kandidát.

Otázky z publika

Hlasovanie BR OSN má začať už na budúci týždeň. Podľa agentúry Reuters Bezpečnostná rada očakáva, že sa na kandidátovi zhodne do októbra. Mandát súčasného generálneho tajomníka Pan Ki-muna vyprší ku koncu roka.

V utorkovej verejnej debate kandidáti odpovedali na otázky z publika, ktoré sa týkali okrem iného klimatických zmien, Medzinárodného trestného súdu (ICC), občianskej vojny v Sýrii či nedávnej eskalácie bojov v Južnom Sudáne.

Polovica sú ženy

Nadšený aplauz zožala diskusia o úlohe žien vo svetovej politike a možnosť, že by v čele OSN po prvýkrát v jej sedemdesiatročnej histórii stála žena. Polovica kandidátov na túto funkciu sú totiž ženy.

O úrad generálneho tajomníka OSN sa uchádza generálna riaditeľka UNESCO Bulharka Irina Boková, chorvátska exministerka zahraničných vecí Vesna Pusić, bývalá premiérka Nového Zélandu Helen Clark, moldavská exministerka zahraničia Natalia Gherman, šéfka argentínskej diplomacie Susana Malcorra a Kostaričanka Christiana Figueres, ktorá mala ešte tento mesiac na starosť rámcový dohovor OSN o klimatických zmenách (UNFCCC).

Kandidáti z východnej Európy

Väčšina kandidátov pochádza z východnej Európy, ktorá v čele OSN svojho zástupcu ešte nemala. Je medzi nimi aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý sa rovnako ako ďalší kandidát, bývalý šéf macedónskej diplomacie Srgjan Kerim utorkovej debaty nezúčastnil.

Z mužských kandidátov sú z východoeurópskych krajín všetci okrem portugalského expremiéra Antónia Guterres, ktorý stál do vlaňajška v čele Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). O funkcii šéfa OSN sa uchádza aj minister zahraničných vecí Čiernej Hory Igor Lukšić, bývalý slovinský prezident Danilo Türk a exminister zahraničných vecí Srbska Vuk Jeremič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy