Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Začína sa slovenský polrok. Od polnoci šéfujeme Rade Európskej únie
Zdielať na

Začína sa slovenský polrok. Od polnoci šéfujeme Rade Európskej únie

BRATISLAVA / Od piatku 1.júla sa oficiálne začínajú rokovania počas nášho historicky prvého predsedníctva v Rade Európskej únie. Dôležité témy, program predsedníctva naša vláda schvaľovala na poslednú chvíľu - vo štvrtok predpoludním.

"Vláda dnes schválila program slovenského predsedníctva v rade EÚ. Budeme sa snažiť o európskych témach hovoriť tak,aby si ľudia uvedomili, že to nie sú nejaké euróspke témy, ale témy, ktoré sa týkajú ich života," povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Témy

Po prvé hospodársky silná Európa. "Ako ďalej zvýšiť atraktivitu podnikania," vysvetľuje Lajčák. Po druhé, jednotný trh. "Všetci, ktorí nakupujete prostredníctvom internetu zisťujete, koľko je tu obmedzení," rozpráva minister.

Treťou témou je migrácia. "Chceme sa zamerať na tie aspekty migračnej krízy, ktoré sú pozitívne a ktoré pomáhajú EÚ," pokračuje Lajčák.  Štvrtá téma má názov Globálne angažovaná Európa. "bez ohľadu na to, že hovorím o našich vnútorných problémoch, svet očakáva od EÚ, že budeme aktívnym riešiteľom problémov na globálnej scéne," dodáva Danko.

Termín stretnutia lídrov

"Sú to v zásade oblasti, ktoré pokrývajú širokú oblasť európskych politík. Sú vybrané tak, aby sa do nich zmestili veci, ktoré tam chceme a aj musíme mať," vysvetľuje politológ Radoslav Geist.Vláda si nechala schvaľovanie predsedníctva na poslednú chvíľu, vzhľadom na udalosti vo Veľkej Británií.

"Chceli sme reflektovať tú situáciu, ktorá v EÚ referendom vznikla a čakali sme aj na výsledky Euróspkej rady," uviedol Lajčák. Okrem štyroch bodov programu nášho predsedníctva sa vláda dohodla na termíne stretnutia lídrov európskych krajín. "Európski lídri sa v Bratislave stretnú 16. septembra v Bratislave," povedal Lajčák. 

"Dnes som mal tú česť privítať holandskú princeznú Beatrix, bývalú kráľovnú, ktorá prišla do našej krajiny pri príležitosti  prevzatia predsedníctva EU od Holandska," povedal Andrej Kiska pri príležitosti návštevy princeznej Beatrix:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy