Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Dallase strieľal na policajtov len jeden človek, tvrdia vyšetrovatelia
Zdielať na

V Dallase strieľal na policajtov len jeden človek, tvrdia vyšetrovatelia

DALLAS / Útok na policajtov počas demonštrácie v americkom Dallase má podľa vyšetrovateľov na svedomí len jeden človek. Hlavným podozrivým je veterán z Afganistanu, ktorý sa zabarikádoval v garáži. Odmietol vyjednávať a naďalej ohrozoval svoje okolie výstrelmi. Preto ho policajný robot zabil výbušninou.

Vrahom piatich policajtov má byť Micah Johnson, 25-ročný vojak z povolania, ktorý v rokoch 2013 a 2014 slúžil v Afganistane. Muža minulý rok z armádneho zboru prepustili potom, čo ho jedna z kolegýň obvinila zo sexuálneho obťažovania.

Polícia prehľadala po útoku jeho dom na predmestí Dallasu, kde žil spolu so svojou matkou. Našla tam okrem pušiek a munície aj materiál na výrobu výbušnín.

"Počul som, že nenávidel belochov. Na mňa bol ale veľmi milý. Nemôžem tomu uveriť," hovorí sused Jim.

Viacerí zadržaní

Polícia potvrdila, že v súvislosti s útokom zadržala ďalších dvoch podozrivých mužov a jednu ženu. Žiadne ďalšie informácie o nich ale doteraz neposkytla.

"Johnson bol osamelým strelcom. Písal si denník, v ktorom podrobne opísal, čo plánuje urobiť. Podozrivý je už mŕtvy a mesto v bezpečí," skonštatoval starosta Mike Rawlings.

"Neexistujú slová, čo by opísali zverstvá, ktoré sa odohrali v našom meste. Viem iba jedno. Toto sa musí skončiť," hovorí šéf dallaskej polície David Brown.

Päť mŕtvych a sedem zranených

Päť policajtov prišlo o život, ďalších sedem utrpelo strelné zranenia. Je to tragédia, akú si v policajnom zbore od septembra 2001 nepamätajú.

"Bolí ma srdce, keď vidím, aké násilie je všade okolo nás. Nezáleží predsa na rase a farbe pleti. Sme jedna veľká rodina," myslí si obyvateľka Yesenia.

"Je ťažké prizerať sa aktom nenávisti a násilia. Navyše, keď sa odohrávajú vo vašom okolí," dodáva obyvateľka Tiffany.

Prezident Spojených štátov Barack Obama zmenil svoj program. Z varšavského summitu NATO odchádza o deň skôr. Zrušil aj návštevu španielskej Sevilly a poletí priamo do Dallasu.

V Dallase strieľal na policajtov len jeden človek, tvrdia vyšetrovatelia, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy