Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pri protestoch v Dallase zomrelo päť policajtov, sedem je zranených
Zdielať na

Pri protestoch v Dallase zomrelo päť policajtov, sedem je zranených

DALLAS / Päť policajtov zomrelo pri streľbe v Dallase a niekoľko ďalších je zranených. Informovalo o tom vedenie miestnej polície, podľa ktorého došlo k streľbe počas inak kľudnej štvrtkovej demonštrácie proti policajnému násiliu na afroameričanoch.

Jedného z útočníkov zadržali, ďalší sa polícii prihlásil sám. Na strážcov zákona pálili z vyvýšených miest v budovách, uviedla televízia CNN.

Polícia zatkla troch ľudí, z toho jednu ženu. Štvrtý muž, ktorý sa ukrýval v parkovacej garáži a strieľal odtiaľ na policajtov pokúšajúcich sa s ním vyjednávať, je podľa amerických médií mŕtvy. Dallaská televízia KDFW uviedla, že sa sám zastrelil. 

Zastrelení afroameričania

V Dallase sa rovnako ako na iných miestach v USA konali demonštrácie v súvislosti so zastrelením dvoch afroameričanov pri policajných kontrolách v minulých dvoch dňoch. Protest bol podľa televízie CNN kľudný až do chvíle, než sa ozvali prvé výstrely. K nim došlo okolo trištvrte na deväť miestneho času.

Černošský šéf dallaskej polície David Brown uviedol, že z útoku sú podozriví najmenej dvaja ľudia. Médiá zároveň zverejnili fotografiu jedného z údajných podozrivých, ktorým bol mladý afroameričan, ktorý sa na demonštrácii pohyboval s puškou v ruke. Policajtom údajne hrozil aj odpálením bomby.

Podľa agentúry Reuters sa jeden z podozrivých prihlásil polícii sám, druhý sa vzdal po tom, čo ho obkľúčili v podzemných garážach v centre Dallasu. Policajti u neho zároveň zaistili podozrivý predmet, ktorý preskúmali pyrotechnici.

Vojak v Afganistane

Muž podozrivý zo streľby na policajtov v americkom Dallase bol identifikovaný ako 25-ročný Micah Johnson. Polícia ho po neúspešnom vyjednávaní zneškodnila za použitia bombovej nálože prinesenej robotom. Podľa americkej armády Johnson v minulosti slúžil ako vojak v Afganistane, informovala agentúra AP.

Podľa amerických médií Micah Johnson pochádzal z mesta Mesquite, ktoré leží na východe aglomerácie texaského Dallasu. Policajti už vykonali prehliadku v jeho bydlisku a zaistili dôkazový materiál.

Stanica CNN uviedla, že Johnson nemal doposiaľ žiadny záznam v trestnom registri a nie je známe, že by udržiaval kontakty s extrémistami. Televízia zverejnila aj údajnú fotku podozrivého, na ktorej vidno mladého bradatého černocha oblečeného v odeve v africkom štýle.

Konal na vlastnú päsť

Podľa stanice ABC News Johnson bol vyučeným tesárom a murárom a až do minulého roku bol príslušníkom záložných jednotiek armády USA.
Pri streľbe, ku ktorej došlo v noci nadnes počas protestnej akcie v centre Dallasu, zahynulo päť policajtov. Zranenia utrpeli ďalší siedmi príslušníci polície a dvaja civilisti.

Muž podozrivý zo streľby počas vyjednávania vyhlásil, že ho rozhnevali nedávne prípady zastrelenia černochov americkými policajtmi. Podľa vlastných slov chcel zabiť belochov, predovšetkým bielych policajtov. Zdôraznil tiež, že konal na vlastnú päsť a nebol v spojení so žiadnou skupinou.

Pozrite si autentický záznam zo streľby v Dallase. Video nie je vhodné pre maloletých a mladistvých:

Smrť pri cestnej kontrole

Federálne ministerstvo spravodlivosti vo štvrtok začalo vyšetrovanie smrti afroameričanov v Minnesote a v Louisiane, ktorí zomreli pri zásahoch polície. V Minnesote zabili niekoľkými výstrelmi pri bežnej dopravnej kontrole Philanda Castila.

Policajti ho zastavili pre rozbité svetlo. K veľkému pobúreniu verejnosti prispelo živé video zo zásahu, ktoré jeho priateľka umiestnila na facebook. Prístup policajtov odsúdil guvernér Minnesoty, ktorý ho označil za rasistický.

Deň predtým zomrel Alton Sterling, ktorého polícia kontrolovala na základe anonymného oznámenia, že má pri sebe zbraň.

Policajný prístup kritizoval aj prezident Barack Obama, podľa ktorého by malo zachádzanie polície s menšinovým obyvateľstvom znepokojovať všetkých Američanov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy