Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Severná Kórea odpálila z ponorky balistickú raketu, tvrdí Soul
Zdielať na

Severná Kórea odpálila z ponorky balistickú raketu, tvrdí Soul

SOUL/PCHJONGJANG / Severná Kórea v sobotu odpálila z ponorky neďaleko svojho východného pobrežia pravdepodobne testovaciu balistickú raketu. Domnieva sa to jej južný sused.

Severná Kórea v sobotu podľa všetkého odpálila balistickú raketu z ponorky. Uviedol to podľa agentúry Reuters spoločný zbor náčelníkov štábu juhokórejskej armády. Strelu odpálili vo vodách pri východnom pobreží Kórejského polostrova. Skúška ale zrejme v prvej fáze letu skončila nezdarom, uviedla juhokórejská armáda.

Vypálenie severokórejskej rakety ostro odsúdil japonský premiér Šinzó Abe, podľa ktorého ide o jasné spochybnenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Vypálenie rakety ale národnú bezpečnosť Japonska vážne nezasiahlo, citovali šéfa kabinetu japonské médiá.

Systémy na odpaľovanie balistických striel

Nemecká agentúra DPA s odvolaním sa na juhokórejskú agentúru Jonhap informuje, že k odpáleniu došlo o 11.30 miestneho času (4.30 letného stredoeurópskeho času) neďaleko severokórejského pobrežného mesta Sinpcho.

Analytici už dávnejšie upozorňovali, že severokórejský režim sa snaží v tejto oblasti vybudovať systémy na odpaľovanie balistických striel z ponoriek, napísala agentúra AP citujúc istého nemenovaného predstaviteľa juhokórejského ministerstva obrany.

Podrobnosti o tom, kam raketa dopadla, neboli predbežne známe.
Severná Kórea ostatne odpálila balistickú raketu z ponorky v apríli. S výsledkami testu vtedy vyjadrila spokojnosť.

Sankcie voči Kim Čong-unovi

Spojené štáty túto stredu vôbec prvýkrát vyhlásili individuálne sankcie proti severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi a ďalším desiatim členom jeho represívneho režimu. Dôvodom je podľa amerického ministerstva zahraničných vecí fakt, že Pchjongjang pácha krutosti na miliónoch ľudí a uplatňuje mimosúdne popravy, mučenie či nútené práce. KĽDR označila americké sankcie za "vyhlásenie vojny".

Ponorky sú od svetových vojen obávanou zbraňou, pretože môžu v ceste k protivníkovi prekonávať obrovské podmorské vzdialenosti, bez toho aby ich zaznamenali. 

Severná Kórea odpálila balistickú raketu:

Najčítanejšie správy