Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počet nahlásených zločinov z nenávisti po britskom referende prudko vzrástol
Zdielať na

Počet nahlásených zločinov z nenávisti po britskom referende prudko vzrástol

LONDÝN / O viac než 400 percent vzrástol v týždni po referende o zotrvaní v Európskej únii počet zločinov z nenávisti, ktoré ľudia v Británii polícii nahlásili prostredníctvom on-line formulárov. Medzi hlásenými trestnými činmi bolo aj niekoľko xenofóbnych útokov, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na políciu.

Vyplnenie on-line formulára je v Británii jedným z možných spôsobov, ako nahlásiť polícií trestný čin. Zločinov z nenávisti týmto spôsobom ľudia v Británii od minulého štvrtka, kedy sa konalo referendum o zotrvaní krajiny v európskom bloku, nahlásili celkovo 331. Týždenný priemer pred referendom pritom bol 63 činov, uviedla hovorkyňa polície Sara Thornton.

Množiace sa útoky

Zverejnené dáta podľa agentúry Reuters potvrdzujú informácie o množiacich sa útokoch proti moslimom a občanom krajín strednej a východnej Európy. Viacero Britov v referende hlasovalo za odchod krajiny z Európskej únie, pretože si prajú obmedzenie imigrácie do svojej krajiny.

"Bola som šokovaná a znechutená niektorými prípadmi rasových útokov a útokov proti imigrantom, ktoré boli tento týždeň nahlásené," uviedla Sara Thornton.

Xenofóbne a rasistické nálady

Migranti a ľudia s inou farbou pleti podľa nej hlásia slovné útoky, xenofóbne komentáre na sociálnych sieťach, protiimigračné letáky, ale aj fyzické útoky.

Kritici kampane za odchod Británie z Únie obviňujú niektorých predstaviteľov protiúnijného tábora, že rozdýchavali xenofóbne a rasistické nálady. Premiér David Cameron v stredu sľúbil, že sa vysporiada s prejavmi národnostnej a rasovej neznášanlivosti.

David Cameron sa s Úniou rozlúčil, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy