Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
David Cameron sa rozlúčil s Úniou. Lídri pokračujú v rokovaniach bez neho
Zdielať na

David Cameron sa rozlúčil s Úniou. Lídri pokračujú v rokovaniach bez neho

BRUSEL / Prvýkrát bez britského premiéra Davida Camerona sa v stredu v Bruseli zišli predsedovia štátov a vlád ostatných krajín Európskej únie. Potom, čo sa Británia minulý týždeň v referende rozhodla Úniu opustiť, krajinu čaká nielen prvá debata o reakcii na tento vývoj, ale tiež začiatok širšej diskusie o ďalšom smerovaní celého európskeho bloku.

Neformálne stretnutie zvolal predseda Európskej rady Donald Tusk, pravidelný júnový summit Únie bol pre brexit stlačený do niekoľkých hodín v utorok neskoro popoludní. V utorok večer David Cameron kolegov zoznámil so svojim pohľadom na referendum aj s ďalším vývojom.

Európska únia teraz čaká, kým si Londýn ujasní svoje plány a v súlade s únijnými zmluvami spustí dvojročný proces vyjednávania detailov odchodu. Podrobnosti a podoba týchto rokovaní by mali byť prvou časťou neformálnej diskusie.

Výsledok referenda ale podľa viacerých politikov vyvolal tiež potrebu hlbšej debaty o budúcnosti európskej integrácie, ktorú by v stredu tiež mali prezidenti a premiéri dvadsaťsedmičky európskych krajín na Tuskov popud začať. Pokračovať v tejto diskusii budú v septembri na ďalšom podobnom neformálnom stretnutí v Bratislave.

Priamo v Bruseli je reportér Richard Juriš:

Najčítanejšie správy