Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Únia je pripravená rokovať o rozvode s Britániou, čaká na žiadosť z Londýna
Zdielať na

Únia je pripravená rokovať o rozvode s Britániou, čaká na žiadosť z Londýna

LONDÝN/BRUSEL/BERLÍN / Európska únia je podľa šéfa vrcholových stretnutí spoločenstva Donalda Tuska pripravená začať rokovať o rozchode s Britániou aj dnes, ale bez formálneho oznámenia britského odchodu nie sú rozhovory možné. Nemecká kancelárka Angela Merkel medzitým v Spolkovom sneme uviedla, že krajina odchádzajúca z EÚ nemôže očakávať, že sa zbaví povinností, ale naďalej bude mať všetky práva.

Britský minister zdravotníctva Jeremy Hunt načrtol možnosť nového referenda o britskom členstve v Únii, to ale zároveň odmietol jeho vládny kolega david Lidington.

Tusk pripustil, že výsledok britského referenda z minulého týždňa nie je scenárom, o ktorom Európska únia snívala. Je ale podľa neho pripravená začať rokovať s Londýnom napríklad aj dnes na únijnom summite v Bruseli. Zdôraznil ale, že len britská vláda môže iniciovať rozhovory o odchode z EÚ. Tusk chce tiež navrhnúť, aby sa na stretnutí o budúcom smerovaní Únie lídri 27 krajín Únie, teda bez Británie, neformálne zišli v septembri v Bratislave. Slovensko totiž bude v druhej polovici roka Únii predsedať.

Večera v Bruseli

Brexitom sa bude zaoberať aj utorkový summit. Večera v Bruseli bude pre britského premiéra Davida Camerona prvou príležitosťou oboznámiť šéfov štátov a vlád krajín Európskej únie nielen s výsledkami štvrtkového referenda, ale tiež s predstavou Londýna o tom, ako teraz ďalej.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker oznámil, že zakázal pracovníkom Komisie predbežné a zákulisné rokovania s britskou stranou do chvíle, kým Londýn formálne oznámi svoj zámer odísť. Podľa neho nesmie trvať neistota okolo brexitu. "Rád by som od britských priateľov počul, čo chcú, aby sme mohli pokračovať," povedal v Európskom parlamente.

Angela Merkel v Spolkovom sneme

Angela Merkel v Spolkovom sneme upozornila, že si Londýn nemôže vyberať len to, čo je preň výhodné. Európa s Britániou ako s budúcou treťou krajinou rokovanie absolvuje tak, aby nespochybnila výdobytky zvyšných 27 členských krajín. "Voľný prístup k spoločnému trhu dostane ten, kto bude akceptovať štyri základné európske slobody pohybu - ľudí, tovaru, služieb a kapitálu," povedala.

Líder protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva Nigel Farage v europarlamente vyzval na uzatvorenie rozumnej bezcolnej dohody medzi EÚ a Britániou, v opačnom prípade podľa neho budú straty Európy väčšie než britské. Vyhlásil tiež, že Británie nebude jedinou krajinou, ktorá z Únie vystúpi.

Ďalšie referendum

Britský minister Hunt naznačil, že by Británia mohla usporiadať ďalšie referendum o členstve v Európskej únii, pokiaľ by sa jej podarilo vyrokovať s Bruselom novú dohodu, ktorá by jej zaisťovala plnú ochranu svojich hraníc. To ale odmietol jeho kolega Lidington. "Nemyslím si, že by bolo v poriadku zopakovať referendum. V demokracii je potreba rešpektovať výsledky hlasovania a zariadiť sa podľa nich," povedal.

Britský minister financií George Osborne upozornil, že Británia bude musieť zvýšiť dane a obmedziť štátne výdavky, aby sa vysporiadala s hospodárskymi následkami brexitu.

Burzy

Ekonomika sa ale po šoku spôsobenom štvrtkovým referendom spamätáva. Európske akcie začali utorkové obchodovanie rastom, na trhoch sa spevňujú najmä akcie bánk a ďalších finančných spoločností, ktoré za posledné dva dni zažili najhorší prepad. Britská libra pri obchodovaní v Ázii posilnila a vzdialila sa 31-ročnému minimu.

Priamo v Bruseli je reportér Richard Juriš: 

Najčítanejšie správy