Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Domáci politici si stavajú kampane na lživej kritike EÚ, tvrdia europoslanci
Zdielať na

Domáci politici si stavajú kampane na lživej kritike EÚ, tvrdia europoslanci

BRATISLAVA/LONDÝN / Veľká Británia nie je jediným štátom, ktorý prechádza krízou vzťahu k Európskej únii. Podľa slovenských europoslancov je to do veľkej miery aj chyba domácich politikov, ktorí si na osočovaní bruselských rozhodnutí robia vlastnú politickú kampaň.

"Nemôžete naletieť na Sulíkovu argumentáciu, ktorá chce delegitimizovať Európsku komisiu, alebo ktorýkoľvek európsky orgán, že je nevolený a byrokratický," uviedol europoslanec Boris Zala.

Europoslanci tvrdo vystúpili nielen proti slovenským politikom.

"To je zabehaný zvyk snáď všetkých štátov, že keď minister alebo člen vlády s niečím nesúhlasí, tak sa vyhovára, že to nadiktoval Brusel. V 90 percentách prípadov to nie je pravda," dodáva Zala.

"V konečnom dôsledku verím v projekt zjednotenej EÚ, ale ako to mám vysvetliť ľuďom, ktorí sú stále nahnevanejší, keď sa robia obrovské chyby," pýta sa poslanec a predseda Výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha.

"Zregulovali sme poľnohospodársku výrobu natoľko, že na Slovensku zanikol predaj z dvora. Čo vidí slovenský občan? Že Únia zakázala zabíjačky," argumentuje europoslanec Branislav Škripek.

"Ja mám pocit, že to je intoxikáxia. Čím dlhšie ste v Bruseli, tým ste vzdialenejší od reality," tvrdí Blaha.

Kritika

Ani predseda Výboru pre európske záležitosti nešetril kritikou niektorých rozhodnutí na adresu Bruselu.

"Dohoda s USA, migranti, v takýchto rozhodnutiach nie je možné vynechať národné parlamenty. Na druhej strane sú oblasti ako ekonomika, mena, o ktorých primárne rozhoduje Brusel," vysvetlil Blaha.

Názory počas debaty na Zastúpení Európskej komisie na Slovensku boli rôzne. Všetci prítomní sa zhodli, že o manželstvo s Európskou úniou sa musíme starať, pretože s ňou žijeme viac v dobrom, ako v zlom. Naši poslanci ale hovoria častejšie len o chybách a omyloch.

"Pozitíva tu málo zdôrazňujeme," skonštatoval Škripek.

"Vlády v jednotlivých krajinách by mali svoju politiku europeizovať. Európske témy by mali byť súčasťou našej vnútornej politiky a to sa deje len veľmi málokedy," uzavrel Zala.

Pozitíva Európskej únie sa na domácej pôde málo zdôrazňujú, zhodli sa europoslanci, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy