Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zástanca brexitu Boris Johnson britským premiérom byť nechce
Zdielať na

Zástanca brexitu Boris Johnson britským premiérom byť nechce

LONDÝN / Bývalý starosta Londýna a jeden z najväčších zástancov odchodu Veľkej Británie z Európskej únie Boris Johnson sa nebude uchádzať o kreslo predsedu britskej Konzervatívnej strany a teda ani o post britského premiéra. Johnson to oznámil na tlačovej konferencii. Analytici, médiá, i stávkové kancelárie ho pritom považovali za jedného z najväčších favoritov tohto súboja.

Na margo svojej kandidatúry na funkciu predsedu Konzervatívnej strany povedal: "Po konzultáciách s kolegami a s ohľadom na situáciu v parlamente som dospel k záveru, že tou osobou nemôžem byť ja."

Gove ide do boja

Johnsonovi v uplynulých dňoch vyjadrila pre prípadnú kandidatúru podporu množstvo popredných konzervatívcov.  Do stredy medzi nimi bol i terajší minister spravodlivosti Michael Gove. Ten ale vo štvrtok oznámil, že Johnson nedokáže v terajšej situácii krajinu viesť, preto sa on sám bude uchádzať o premiérsky post. Johnson zatiaľ Goveov krok nekomentoval.

Bývalý londýnsky starosta za najdôležitejší krok teraz považuje opätovné stlmenie zástancov a odporcov členstva v Únii. "Toto je šanca na zjednotenie našej strany, našej krajiny a našej spoločnosti," povedal Johnson. Dodal, že si praje takú vládu, ktorá bude spravodlivá a ktorá bude investovať do rozvoja mladých ľudí.

Konzervatívcov teraz čaká voľba nového predsedu strany, ktorý na jeseň v čele vlády nahradí odchádzajúceho premiéra Davida Camerona. Popri Govea kandidatúru ohlásili námestníčka ministerky energetiky Andrea Leadsomová, ministerka vnútra Theresa Mayová, minister pre zamestnanosť a penzijnú reformu Stephen Crabb a niekdajší minister obrany Liam Fox.

Zdielať na

Najčítanejšie správy