Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Stredozemnom mori sa za posledný týždeň utopilo vyše 700 ľudí, tvrdí OSN
Zdielať na

V Stredozemnom mori sa za posledný týždeň utopilo vyše 700 ľudí, tvrdí OSN

POZZALLO / V Stredozemnom mori sa v uplynulých niekoľkých dňoch utopilo vyše 700 utečencov smerujúcich do Európy. Uviedol to Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Carlotta Sami povedala, že 100 ľudí je nezvestných po potopení plavidla a 550 ďalších sa  utopilo po tom, čo stroskotala ich bezmotorová loď ťahaná pašeráckym člnom. Podľa svedectva preživších bolo v lodi asi 670 migrantov. Štyridsaťpäť mŕtvych záchranári objavili vo vnútri inej stroskotanej lode a ďalší ľudia sú stále nezvestní.

Humanitárna organizácia Save the Children oznámila, že utečenci zachránení tento týždeň z dvoch plavidiel v Stredozemnom mori oznámili humanitárnym pracovníkom v Taliansku, že videli potopenie ďalšej lode so zhruba 400 ľuďmi na palube. Nie je ale zrejmé, či tieto informácie zahrnul do svojich novo zverejnených údajov aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Taliansko sa stalo opäť hlavnou tranzitnou krajinou pre migrantov smerujúcich do Európy po uzavretí takzvanej balkánskej trasy a dosiahnutiu dohody medzi Európskou úniou a Tureckom o vrátení migrantov. Presuny cez Stredozemné more v posledných dňoch vďaka peknému počasiu a pokojnej vode opäť zosilneli.

Migranti sa minulý rok do Európy presúvali po takzvanej balkánskej trase, pozrite si archívnu reportáž:

Najčítanejšie správy