Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Neďaleko Idomeni vzniká nový tábor utečencov, vyrastá na štátnom pozemku
Zdielať na

Neďaleko Idomeni vzniká nový tábor utečencov, vyrastá na štátnom pozemku

ATÉNY / Neďaleko gréckej pohraničnej obce Idomeni, kde úrady len pred niekoľkými dňami vypratali provizórny tábor s tisíckami utečencov, sa rodí nové táborisko migrantov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na grécky denník Kathimerini.

Podľa gréckeho denníka tisíce migrantov z Idomeni ešte pred evakuáciou zmizli a teraz sa začínajú objavovať o niekoľko kilometrov ďalej. Nový tábor vyrastá na štátnom pozemku okolo nepoužívaných priemyselných budov a bývalých kasární.

V Idomeni pri hraniciach s Macedónskom sa začali hromadiť tisíce utečencov z Blízkeho východu potom, čo asi pred tromi mesiacmi Macedónsko a ďalšie európske krajiny uzavreli hranice pre migrantov, ktorí masovo prúdili do Európy z Blízkeho východu a Afriky. Vlani ich touto cestou prišiel viac ako milión.

Vypratanie táboriska

Grécke úrady sa dlho márne snažili táborisko, v ktorom bolo až 15 000 utečencov, vypratať. Jeho obyvatelia sa totiž odmietali nechať previesť do klasických utečeneckých táborov, pretože dúfali, že sa hranice otvoria. Tento týždeň sa podarilo odviezť 3 700 zo zvyšných asi 8 500 migrantov.

Vo štvrtok grécky minister verejného poriadku Nikos Toskas oznámil, že evakuácia bola dokončená, ale že asi 2 000 utečencov je ešte v neďalekom areáli čerpacej stanice.

Grécke úrady pred pár dňami ukončili evakuáciu, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy