Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V utečeneckom tábore sa strhla bitka, horeli stany aj drevené prístrešky
Zdielať na

V utečeneckom tábore sa strhla bitka, horeli stany aj drevené prístrešky

CALAIS / Dvadsať migrantov, jeden policajt a najmenej traja dobrovoľníci utrpeli zranenia pri štvrtkovej hromadnej bitke medzi afganskými a sudánskymi obyvateľmi provizórneho táborisko pri severofrancúzskom meste Calais. Do bitky sa podľa agentúry AFP zapojilo okolo 200 ľudí, podľa agentúry AP ich bolo 400.

Jedna osoba utrpela strelné zranenia, ďalší boli porezaní alebo dobodaní nožom a zbití palicami. Príčina sporu, ktorý viedol k hromadnej bitke, nie je známa. K násiliu ale došlo v okamihu, keď dobrovoľníci rozdávali migrantom jedlo.

Horeli stany

Počas bitky vzplanulo aj niekoľko stanov a provizórnych drevených obydlí, požiar prišlo na miesto hasiť 15 hasičských áut. Polícii sa nakoniec podarilo bitku ukončiť, použiť ale musela slzný plyn.

V provizórnom táborisku pri Calais, prezývanom Džungľa, pritom nejde o prvé násilné strety medzi migrantmi, z ktorých väčšina sú Afganci, Sudánci, Sýrčania a Kurdi. V marci pri podobnej bitke utrpelo zranenia 19 ľudí.

Do Británie cez prieliv

Hoci sa francúzske úrady dlhodobo snažia počet obyvateľov Džungľa znížiť, a v marci preto časť tábora evakuovali, zostáva v provizórnych podmienkach pripomínajúcich chudobnú štvrť rozvojového sveta približne 5 000 ľudí. Migranti sa snažia z Calais dostať cez Lamanšský prieliv do Británie, kde chcú začať nový život.

Pozrite sa, ako to v utečeneckom tábore vyzerá:

Najčítanejšie správy