Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Začali búrať tábor v Calais, kde žijú tisíce migrantov
Zdielať na

Začali búrať tábor v Calais, kde žijú tisíce migrantov

CALAIS / Francúzske úrady začali odstraňovať rozsiahly tábor migrantov v meste Calais, kde žijú tisíce ľudí. Tí v príbytkoch prebývali dúfajúc, že sa im podarí dostať do Británie za lepším životom.

Zamestnanci v helmách strhávajú v južnom sektore tábora jeden provizórny príbytok za druhým - migranti ich využívali na spánok. Akcia úradov nasleduje po tom, čo súd rozhodol, že búdy možno zlikvidovať, ale nie spoločné početné priestory využívané ako modlitebne, školy či knižnica.

Tábor v prístavnom meste Calais na severe Francúzska existuje už dlhé roky. Z prístavu odchádzajú trajekty a plavia sa cez Lamanšský prieliv do Británie, alebo sa tam dá dostať aj vlakom cez Eurotunel.

Situácia v tábore v Calais je ale zdrojom veľkého bezpečnostného napätia, pretože tam teraz žije až približne štyritisíc migrantov. Calais sa stalo jedným z vrcholov migračnej krízy a vyvoláva krajne pravicové nálady na oboch stranách Lamanšského prielivu.

Premiestňujú ich

Vysťahovaných migrantov premiestňujú do neďalekého tábora, ktorý je od prístavu ďalej. Podľa nedávnych správ médií by sa tam mali nachádzať vyhrievané obytné kontajnery.

Pozrite si video z likvidácie tábora:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy