Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Migranti vtrhli na trajekt, dopravcovia žiadajú armádu
Zdielať na

Migranti vtrhli na trajekt, dopravcovia žiadajú armádu

CALAIS / Približne 200 utečencov vtrhlo dnes do prístavu v severofrancúzskom meste Calais a časti z nich sa podarilo dostať sa na trajekt smerujúci do Británie. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. K incidentu došlo po demonštrácii na podporu migrantov žijúcich v provizórnom tábore neďaleko miestneho prístavu, na ktorej sa zišlo asi 2000 protestujúcich.

"Do prístavu vniklo asi 200 ľudí a zhruba 50 z nich nastúpilo na vonkajšiu palubu trajektu Spirit of Britain," povedal pre Reuters zástupca prefekta Calais Denis Gaudin. Časť migrantov sa rozhodla opustiť trajekt britskej spoločnosti P&O Ferries dobrovoľne, zvyšok tak bude musieť urobiť pod tlakom polície, ktorá nevylúčila, že bude nutné aj použitie sily.

Čakajú na šancu

V provizórnom stanovom tábore pri Calais žije vo veľmi nevyhovujúcich podmienkach niekoľko tisíc migrantov. Väčšina z nich čaká na šancu dostať sa cez prieliv La Manche do Británie.

Združenie britských diaľkových dopravcov vyzvalo Francúzov, aby na ochranu kamiónov pred migrantmi nasadilo do Calais vojakov. Výzva prišla po sobotnom dočasnom uzavretí prístavu.

Ohrozujú bezpečnosť vodičov

"Je na čase, aby úrady uznali naše požiadavky a aby armáda začala kontrolovať prístav a jeho okolie," povedal pre BBC šéf združenia britskcýh diaľkových dopravcov Richard Burnett, ktorý incident označil za "šokujúce narušenie bezpečnosti". Podľa neho migranti snažiaci sa dostať do kamiónov ohrozujú bezpečnosť vodičov.

Pozrite si autentické video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy