Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stovky ľudí uviazli vo vlakoch, keď sa migranti snažili dostať cez eurotunel
Zdielať na

Stovky ľudí uviazli vo vlakoch, keď sa migranti snažili dostať cez eurotunel

CALAIS / Stovky cestujúcich uviazli na niekoľko hodín v piatich rýchlovlakoch Eurostar po správach, že migranti blokujú koľaje vedúce do tunela pod prielivom La Manche a snažia sa dostať do vlakov. Informovala o tom v noci na dnes agentúra Reuters.

Zo správ spoločnosti Eurostar na Twitteri vyplýva, že tri z vlakov pokračovali v ceste do Londýna dnes nadránom, zatiaľ čo dva ďalšie sa vrátili do východzích staníc v Londýne a v Paríži.

Migranti smerujúci do Británie

Eurostar v utorok neskoro večer oznámil, že vlaky zastavil, "kým sa úrady zaoberajú narušiteľmi". Spoločnosť následne uviedla, že narušiteľov zahliadli na koľajniciach na stanici v Calais. Vlaky ostali stáť na mieste, pokým ich neodviedli z tunela a od koľají.

Miestne médiá uviedli, že narušiteľmi boli migranti snažiaci sa dostať cez eurotunel do Británie. Tento rok sa o túto nebezpečnú cestu pokúsili už tisíce utečencov.

Cestujúcim jedného z vlakov do Londýna, ktorý zastavili asi 1,6 kilometra pred tunelom, povedali, aby boli veľmi ticho a počúvali, či sa niekto nesnaží vyliezť na strechu. Trať prehľadávali strážnici a vlak preskúmal aj vrtuľník so svetlometom, zrejme však žiadneho migranta nezbadali.

Štyri hodiny bez elektriny

Pasažieri v tomto vlaku sedeli pri vypnutej elektrine v tme takmer štyri hodiny. Mnohí sa sťažovali, že nemôžu dýchať. Vlak vrátili do Calais, kde cestujúci vystúpili na čerstvý vzduch a dostali vodu vo fľašiach.

Niektorí sa pokúsili odísť zo stanice a nastúpiť na trajekt cez prieliv La Manche, no zastavili ich francúzski žandári s argumentom, že colné a imigračné zákony si vyžadujú, aby sa vrátili do Paríža.

Eurostar však oznámil, že vlakom ES9055 ich nemôže prepraviť z Calais späť do Paríža a hľadá pre nich iné možnosti. "Nechali nás na nástupišti niekde v zime a so žiadnymi informáciami," napísal na Twitteri cestujúci Danny Bell. "A poučte ma - aké sú možnosti o 4.00 h ráno v zapadákove? Pre stovky a stovky ľudí?" Eurostar ponúkol výmenu lístkov, dodáva Reuters.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy