Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Grécke úrady hlásia koniec evakuácie migrantov z tábora v Idomeni
Zdielať na

Grécke úrady hlásia koniec evakuácie migrantov z tábora v Idomeni

IDOMENI / Grécke úrady vo štvrtok dokončili evakuáciu tisícov utečencov z provizórneho tábora Idomeni na severe Grécka pri hraniciach s Macedónskom. Oznámil to grécky minister erejného poriadku Nikos Toskas, ktorý sa dostavil na miesto s predstaviteľmi polície. Desiatky autobusov odviezli posledných 783 ľudí do iných zariadení.

S evakuáciou začali v utorok a v priebehu toho dňa a v stredu odviezli 3 000 ľudí, pričom pred začatím operácie bolo na mieste asi 8 400 utečencov. Podľa agentúry AP tak nie je úplne jasné, čo sa stalo so zvyškom ľudí. Mnohí odišli z tábora po svojich a vybudovali si divoké táboriská v okolí.

Minister Toskas povedal gréckym médiám, že asi 2 000 migrantov je prítomných v neďalekom areáli miestnej čerpacej stanice. Týchto ľudí by mali odsunúť asi v pondelok.

Tisíce utečencov

V Idomeni, v ktorom svojho času bolo až 15 000 utečencov, stále zostávajú poriadkové sily, pod ktorých dohľadom v utorok s evakuáciou začali. Musia podľa ministra zabrániť tomu, aby sa migranti do tábora vrátili. Tí, čo odišli sami dobrovoľne, tak urobili práve zrejme v nádeji, že sa k hranici zase vrátia. Desiatky ich tiež v stredu chvíľu blokovali cestu k hraničnému priechodu Evzoni.

Grécky minister pre migráciu Jannis Muzalas vo štvrtok oznámil, že po Idomeni budú podobné operácie nasledovať aj inde, napríklad v areáli bývalého medzinárodného letiska Eliniko v Aténach, kde je asi 3 500 až 5 000 ľudí.

Prístav Pireus

Ďalší migranti majú tiež odísť z aténskeho prístavu Pireus. Zatiaľčo v prvom prípade má byť areál uvoľnený pre privatizáciu vynútenou dohodou s medzinárodnými veriteľmi, v druhom prípade majú byť uvoľnené priestory pre plynulú dopravu. Pireus je v začínajúcej turistickej sezóne hlavným uzlom pre lodnú dopravu spájajúcu kontinentnálne grécko s ostrovmi v Egejskom mori.

Aj vypratanie Idomeni má praktické príčiny: úrady potrebovali uvoľniť železničnú trať vedúcu cez hranicu, aby mohla byť čo najrýchlejšie spojazdnená po dvojmesačnej blokáde. Vo štvrtok koľajnice kontrolovala železničná inšpekcia. Blokáda spôsobila vážne komplikácie v zásobovaní oblasti a tiež vysoké straty miestnym podnikateľom a živnostníkom.

Kritika

Evakuácia tábora vyvolala kritiku zo strany humanitárnych organizácií. Zatiaľčo grécke úrady tvrdia, že utečencov premiestňujú do dôstojnejších miest, v skutočnosti sa migranti podľa kritikov často ocitajú v rovnakých, ak nie horších podmienkach, teda v špine a s nedostatkom pitnej vody.

Vyprázdnili tábor v Idomeni, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy