Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na humanitárnu pomoc budeme dávať dvakrát viac peňazí
Zdielať na

Na humanitárnu pomoc budeme dávať dvakrát viac peňazí

ISTANBUL / Slovenský prezident Andrej Kiska na prvom Svetovom humanitárnom summite v Istanbule potvrdil, že Slovensko bude od budúceho roka dávať viac finančných prostriedkov na humanitárnu pomoc.

"Pred niekoľkými dňami sme prijali rozhodnutie, že od budúceho roka zdvojnásobíme finančné prostriedky na humanitárnu pomoc," povedal. Zároveň zdôraznil, že v živote neexistuje ušľachtilejšia a významnejšia vec ako pomáhať druhým.

Vo svojom prejave ocenil prácu slovenskej lekárky a  humanitárnej pracovníčky, ktorú zastrelili minulý týždeň v Južnom Sudáne.  "Áno, dokonca aj v našej bohatej časti sveta existujú ľudia a politici, ktorí tvrdia, že máme veľa vlastných problémov a každý by sa mal predovšetkým starať sám o seba. Avšak ostatní – ľudia, politici a krajiny - považujú pomoc druhým v núdzi za ich morálnu povinnosť. Napriek tomu, že riskujú svoje vlastné životy. Veronika bola jednou z tých, ktorá pomoc druhým považovala nielen za svoju morálnu povinnosť, ale za zmysel svojho života," povedal na summite Kiska.

Prezident zdôraznil, že je potrebné ochraňovať humanitárnych pracovníkov. V ich mene apeloval na všetky vlády a štáty sveta, aby rešpektovali ich prácu a život.

Pozrite si krátke video z Istanbulu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy