Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Lietadlo smerujúce z Paríža do Káhiry zmizlo z radarov
Zdielať na

Lietadlo smerujúce z Paríža do Káhiry zmizlo z radarov

KÁHIRA / Dopravné lietadlo spoločnosti EgyptAir, let MS804, smerujúce z Paríža do Káhiry sa dnes stratilo z radarov. Podľa najnovších informácií agentúry AP, ktorá sa odvoláva na nemenované egyptské zdroje, sa stroj zrútil.

Úradníci, ktorí s AP hovorili pod podmienkou anonymity, uviedli, že sa potvrdila možnosť, že sa lietadlo zrútilo.

Aj agentúra DPA s odvolaním sa na egyptské vládne kruhy napísala, že lietadlo spoločnosti EgyptAir spadol. Príčina nešťastia nie je zatiaľ známa.

Šesťdesiatšesť ľudí

Na palube lietadla sa nachádza 66 ľudí. Lietadlo vyštartovalo z parížskeho Letiska Charlesa de Gaulla v stredu o 23:09 SELČ. Dispečeri s ním stratili kontakt vo štvrtok o 2:45 SELČ ešte predtým, ako dosiahlo egyptský vzdušný priestor. V Káhire malo pristáť o 03:00.

Stroj vyslal o 4:26 núdzový signál, ktorý obdržala armáda. Bolo to dve hodiny potom, čo zmizol z radarov. Mohlo ísť o signál z lokátoru.

V Stredozemnom mori

Podľa hovorcu egyptského úradu pre civilné letectvo Ihába Raslana, ktorého s odvolaním sa na stanicu SkyNews Arabia cituje agentúra AP, sa lietadlo pravdepodobne zrútilo do Stredozemného mora. Kapitán lietadla mal nalietaných 6 000 hodín, jeho kopilot 4 000 hodín, pripomína stanica CNN.

Lietadlo typu Airbus A320 sa stratilo z radarových sledovacích systémov, keď bolo vo výške 11,3 kilometra nad východnou časťou Stredozemného mora. Spoločnosť EgyptAir medzitým skontaktovala príslušné úrady, nasadené boli pátracie a záchranné tímy. Do pátracej akcie sa zapojilo aj egyptské vojenské námorníctvo.

Pokojné počasie

Pátracia operácia je koordinovaná s gréckymi úradmi. Podľa spoločnosti EgyptAir došlo k prerušeniu kontaktu, keď sa lietadlo nachádzalo približne 16 kilometrov pred egyptským vzdušným priestorom.

Spoločnosť na Twitteri oznámila, že vydá aktualizáciu, "keď bude k dispozícii viac informácií". Podľa meteorológov stanice CNN bolo v inkriminovanom čase v Stredomorí jasné a pokojné počasie.

Teória výbuchu

Na palube lietadla, zrejme došlo k výbuchu, myslí si francúzsky letecký expert Jean-Paul Troadec, ktorý sa vyjadril pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1. Vyplýva to podľa neho z toho, že posádka podľa všetkého nemala čas reagovať na kízovú situáciu.

"Ak posádka neposlala núdzový signál, tak udalosť bola veľmi, veľmi brutálna," povedal Troadec, bývalý riaditeľ francúzskeho úradu pre bezpečnosť civilného letectva BEA.

"Zvyčajne technické problémy, oheň, problém porucha motoru nespôsobí okamžitú nehodu a posádka má čas reagovať. Tu posádka nepovedala nič, nereagovala, a tak sa veľmi pravdepodobne jedná o brutálnu udalosť a môžeme skutočne uvažovať o atentáte," hovorí Troadec.

Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy